12 διαδηλώσεις ημερησίως εν μέσω πανδημίας

12 διαδηλώσεις ημερησίως εν μέσω πανδημίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφορικά με τη συχνότητα των κινητοποιήσεων στον καιρό της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς από αυτά προκύπτει πως ημερησίως πραγματοποιούνται πανελλαδικά δώδεκα συναθροίσεις και στην πρωτεύουσα σχεδόν τέσσερις κάθε ημέρα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι μισές εξ αυτών ήταν για τον καταδικασθέντα πολλές φορές σε ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη για την αστυνομική βία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι καταγράφονται σε «πενήντα ημέρες, 632 συναθροίσεις πανελλαδικά. Οι μισές ήταν για τον Κουφοντίνα πανελλαδικά μέσα στην έξαρση της πανδημίας».  Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, απορρίπτοντας την κατηγορία για κλιμακούμενη κρατική βία, ότι μόνο στις 25 από τις 632 σημειώθηκαν επεισόδια. Ειδικότερα δε για την πρωτεύουσα, είπε: «Οι 189 κατεγράφησαν στην Αθήνα. Μόνο σε 19 περιπτώσεις έκλεισαν οι δρόμοι και μόνο σε δεκατέσσερις είχαμε επεισόδια. Δεν σας πετάω αριθμούς στο κεφάλι για να εξωραΐσω πραγματικότητες. Απλά, ψύχραιμα, βάζω την κουβέντα στις πραγματικές διαστάσεις», συνέχισε για να συμπληρώσει: «Κάποιοι αγκάλιασαν τις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα, όπως ξέρετε. Οχι εσείς από το ΚΚΕ. Τις ονόμασαν κίνημα και λαϊκούς αγώνες. Αυτό νομίζω ότι είναι πολιτική ανευθυνότητα. Και είναι ιερόσυλο να μπερδεύεις το κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες με το μίσος ενός λούμπεν αριστερού τραμπισμού που σηκώνει κεφάλι και ενθαρρύνεται από κάποιους».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε και στοιχεία αναφορικά με το επιπρόσθετο καθήκον της ΕΛ.ΑΣ. για τη διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία: «Δώδεκα εκατομμύρια ελέγχους για την πανδημία έχει κάνει η αστυνομία σε ένα χρόνο, σε δώδεκα μήνες. Πόσα επεισόδια έγιναν; Εγιναν δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, πενήντα, εκατό; Εγώ λέω ότι έγιναν εκατό στα δώδεκα εκατομμύρια. Μοιάζει με καταστολή, κλιμακούμενη κιόλας; Ας σεβαστούμε τις λέξεις πραγματικά».

Ο κ. Παφίλης, πάντως, επέμεινε στην κριτική, σημειώνοντας παράλληλα ότι η άσκηση κρατικής βίας είναι χαρακτηριστικό όλων των κυβερνήσεων: «Η πολιτική της καταστολής των λαϊκών αγώνων με πολλές μορφές και με τη βία είναι διαχρονική», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί υψηλούς τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση γι’ αυτά τα ζητήματα. Πενήντα πέντε βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση για τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης και απευθυνόμενοι στον κ. Χρυσοχοΐδη μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν: «Προσπαθείτε –μάταια πλέον– να συγκαλύψετε τις οδηγίες σας για επίδειξη πυγμής και χρήση βίας». 

Νωρίτερα, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη έθετε ζήτημα «φακελώματος» των πολιτών από τις κρατικές αρχές. «Κανένας φάκελος δεν τηρείται, καμία απολύτως στοχοποίηση δεν υπάρχει, κανένα πολιτικό φρόνημα δεν αποτελεί κριτήριο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή