Επιστράτευση ιατρών και self testing τα δύο νέα «όπλα»

Επιστράτευση ιατρών και self testing τα δύο νέα «όπλα»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ακόμα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας επιστρατεύει η κυβέρνηση, ώστε το τρίτο και πιο επιθετικό κύμα του κορωνοϊού να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία. 

Το πρώτο όπλο είναι το λεγόμενο self testing. Aπό αρχές Απριλίου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το συγκεκριμένο μέτρο με τις λεπτομέρειες να είναι ακόμα υπό εξέταση. Το βέβαιο είναι πως θα διατίθεται δωρεάν και ο πολίτης θα μπορεί να πάρει 4 τέτοια τεστ τον μήνα και να τα κάνει με απλό τρόπο στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει τα τεστ και ο φαρμακοποιός επιτόπου, με το ερώτημα να είναι εάν θα υπάρχει κάποιο πολύ μικρό κόστος, όπως ζητάει ο κλάδος.  

Oπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χθες στον ΣΚΑΪ, ήδη είναι έτοιμη μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί ο πολίτης να δηλώσει τυχόν θετικό self testing. H φιλοσοφία της κυβέρνησης πάντως όσον αφορά το self testing δεν είναι να εντάσσεται υποχρεωτικά σε αυτά που κάνει ο ΕΟΔΥ, αλλά να λειτουργεί προληπτικά για ολόκληρο τον πληθυσμό. Εξ ου και αν κάποιος βρεθεί θετικός στην κατ’ οίκον εξέταση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ που θα επιβεβαιώνει πως νοσεί, ώστε για παράδειγμα να πάρει άδεια από τη δουλειά του. 

Δεν είναι τυχαία η φράση του Ακη Σκέρτσου πως με τη νέα αυτή στρατηγική θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα και τα 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα, αριθμός που δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ιχνηλάτηση αλλά θα δρα προληπτικά και θα προάγει την ατομική ευθύνη. Εξ ου και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως όταν κάποιος διαγνωστεί θετικός, τότε θα πρέπει να ακολουθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και να επανελεγχθεί σε δομή υγείας. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως τo self testing, δεδομένου πως θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα αποτελεί ένα βασικό όπλο που θα ξετυλίγεται σε παράλληλο σχεδόν χρόνο με την άρση των περιορισμών.  

Τα δεύτερο όπλο, το οποίο είναι πιο άμεσο, καθώς ξεκινάει από σήμερα το πρωί, είναι αυτό της επιστράτευσης ιατρών. Η διάρκειά της είναι για ένα μήνα και ήδη έχουν σταλεί τα φύλλα πορείας. Διευκρινίζοντας το υπουργείο Υγείας τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών» υπογραμμίζει πως αφορά υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ορισμένο χρονικό διάστημα –τον έναν μήνα που προαναφέρθηκε– προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. 

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως οι επόμενες 10-15 ημέρες ίσως είναι οι πιο δύσκολες από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έως σήμερα και από εκεί και πέρα, μόλις αρχίσει η ύφεση αυτού του κύματος, θα ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας, αυτή τη φορά χωρίς να υπάρξει νέο πισωγύρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή