Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το Ελληνικό

Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το Ελληνικό

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης διανομής του ακινήτου του Ελληνικού είναι το προτελευταίο βήμα για την οριστική έναρξη του έργου στην τελική του φάση, είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Έργα γίνονται, και μπουλντόζες ξαναμπαίνουν, αλλά για να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου και να αρχίσει το κτίσιμο του κυρίως έργου, μένει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του διαγωνισμού για το καζίνο και η υπερψήφιση αυτής της σύμβασης ώστε να κλείσει όλος ο φάκελος, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτό που εμείς παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν μια ανακοίνωση της Λάμδα 3 μέρες πριν τις εκλογές που μιλούσε για αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων, που «καθιστά την επένδυση μετέωρη». Η σκυτάλη που μας δώσατε ήταν η επένδυση νεκρή. Η εταιρεία ετοιμαζόταν να φύγει από το Ελληνικό και να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημιώσεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σχετικά με τη δήλωση Μητσοτάκη πριν τις εκλογές, είπε είχε δεσμετεί για απεμπλοκή σε επτά ημέρες, και ότι ο ίδιος μόλις ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτή από τον οποίο ζήτησε την επανεξέταση της απόφασής του. Την επόμενη ημέρα (2/7/2019) η Λάμδα ανακοίνωσε ότι συνεχίζει, εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. «Εάν έπεσε έξω ο Μητσοτάκης ήταν ότι δεν δεν λύθηκε σε 7 μέρες αλλά σε τρία 24ωρα το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην κριτική ότι οι μπουλντόζες έριξαν μόνο ένα κτίριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κατεδαφίστηκαν 900 κτίσματα με έξοδα της Λάμδα, και ότι μπορούν να το ελέγξουν ρωτώντας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κόκκαλη, καθώς η εταιρεία που ανέλαβε τις κατεδαφίσεις ήταν η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, συμφερόντων της οικογένειάς του.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως αναγνώρισε ότι οι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πέρκα και Α. Φλαμπουράρης είχε εργαστεί υπέρ της επένδυσης, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό ήταν κομμένος στα δύο. Το έργο είναι ένα όραμα του Α. Σαμαρά που έκανε το πρώτο βήμα, πολεμήθηκε αρχικά από τον κ. Τσίπρα που στη συνέχεια «και μπράβο του, έβαλε μυαλό και στήριξε την επένδυση», πήραμε εμείς τη σκυτάλη, η αγορά μας πίστεψε, και η επένδυση προχωρά, είπε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι το μεγάλο αυτό έργο ξεκινά από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που αυτός το δίνει στον ελληνικό λαό για την ευημερία του.

Επίσης, σημειώνεται η αντιπαράθεση του κ. Γεωργιάδη με τον Π. Πολάκη, με τον πρώτο να σχολιάζει «γέλασε ο μωρός από τα Σφακιά της Κρήτης» στην αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά για απεμπλοκή του έργου εντός 7 ημερών. Ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού, ο κ. Πολάκης μίλησε για «ακροδεξιό από την Αθήνα» και για «ψεύτη με παράσημο» καθώς ο υπουργός – όπως είπε – είχε υπογράψει για κατεδάφιση 5 κτισμάτων και όχι για 900. Ο προεδρεύων Γ. Λαμπρούλης κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να ανακαλέσει την «ατυχή έκφραση» με τον υπουργό να λέει ότι εκπλήσσεται εάν ο κ. Πολάκης αναγνώρισε στην έκφραση τον εαυτό του.

Αντιπαράθεση προκλήθηκε επίσης μετά την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης ότι ο κ. Τσίπρας αρχικά διαφωνούσε με την επένδυση στο Ελληνικό και την κατάθεση από τον κ. Γεωργιάδη στα πρακτικά φωτογραφίας, που όπως είπε, δείχνει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να κρατά πανό «Το Ελληνικό δεν πωλείται». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης είπε ότι η φωτογραφία που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης είναι προϊόν μοντάζ. Στην πρόσκληση του κ. Ραγκούση να αποσύρει τη φωτογραφία ως «φέικ» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν ήταν παρών στις διαδηλώσεις κατά της επένδυσης στο Ελληνικό για να γνωρίζει εάν η φωτογραφία είναι ψεύτικη, αλλά αυτά που λέει η φωτογραφία τα έλεγε ο κ. Τσίπρας σε επίσημες εκδηλώσεις της Αυγής και στο κοινοβούλιο, μιλώντας για υποκρισία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης λειτούργησε ως «χυδαίο τρολ» του διαδικτύου και ότι το πρόβλημα το έχει η ΝΔ της οποίας είναι υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε επίσης στον κ. Πολάκη για το θέμα των κατεδαφίσεων ότι δεν υπήρχε μία αλλά δύο αποφάσεις, η πρώτη για τα πέντε κτίσματα και η δεύτερη για σειρά οικοδομικών τετραγώνων, και ότι η αυτοψία του κ. Πολάκη στο χώρο είχε γίνει αφού είχε λήξει ο χώρος εργασιών (των κατεδαφίσεων).

Αλ. Τσίπρας: Αν οι υποσχέσεις σας ήταν τούβλα, θα το είχαν χτίσει το Ελληνικό

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, σχολιάζοντας αρχικά ότι η νυν κυβέρνηση έκανε «αντιπολιτευτική σημαία» της ένα έργο που «δήθεν πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στην πραγματικότητα το έργο προχωρούσε με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι από την στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ. «Επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικα με νερό σε μια κατεδάφιση κτιρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αν οι υποσχέσεις και τα λόγια ήταν τούβλα, θα το είχαν χτίσει το Ελληνικό».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι είστε και ψεύτες και ανίκανοι. Και υποκριτές και άχρηστοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε μια πέτρα από δω και να την βάλετε παραπέρα. Και παρουσιάζατε τους εαυτούς σας ως δήθεν άριστους και ικανούς και τεχνοκράτες», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους. «Ακριβώς επειδή είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε, αντί να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε», ανέφερε, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση «ρίσκαρε την ασφάλεια δικαίου της ίδιας της επένδυσης».

Ειδικότερα, στάθηκε σε δύο σημεία κριτικής, αφενός ότι δίνεται «παραπάνω κυριότητα στην εταιρεία, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου» αφετέρου ότι δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία «και μετά την ολοκλήρωση των έργων, να φτιάξουν μια περίκλειστη πόλη».

«Το έργο αυτό, το μητροπολιτικό πάρκο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου και όχι μόνο. Γιατί όταν ολοκληρωθεί θα είναι πνεύμονας πρασίνου και ψυχαγωγίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε λέγοντας ότι «από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις» η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται «παντελώς ανίκανη να υλοποιήσει μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών, το συμφέρον της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή