Σεξουαλική βία στον αθλητισμό: Πώς προχωρούν τα 13 μέτρα

Σεξουαλική βία στον αθλητισμό: Πώς προχωρούν τα 13 μέτρα

Λ. Αυγενάκης: «Καμία ανοχή»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για φαινόμενα βίας και κακοδιαχείρισης στον αθλητισμό. Πολλές από αυτές βρίσκονται, ήδη, στα χέρια του εισαγγελέα προκειμένου να πραγματοποιηθεί περαιτέρω διερεύνηση. Σήμερα το πρωί, ο κ. Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση, αναφέρθηκε στην πρόοδο υλοποίησης του πλέγματος των 13 μέτρων καταπολέμησης φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και εξουσιαστικής βίας στον χώρο του αθλητισμού.   

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να «σπάσει τη σιωπή» είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες καταγγελίες για περιστατικά κάθε μορφής βίας ή κακοδιαχείρισης στον ελληνικό αθλητισμό. Μόλις χθες μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του ελληνικού τζούντο, η Ιουλιέττα Μπουκουβάλα, προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και απειλές που, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, είχε υποστεί την περίοδο που ήταν πρωταθλήτρια.     

Κατά την διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην εξελισσόμενη άσκηση ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές σε αρκετές ομοσπονδίες (ιστιοπλοΐας, πινγκ πονγκ, κωπηλασίας μπάντμιντον, μπάσκετ, στίβου, υγρού στίβου, γυμναστικής) και στη διερεύνηση από την Εισαγγελία φακέλων καταγγελιών για υποθέσεις στις ομοσπονδίες ιστιοπλοΐας, πάλης, κωπηλασίας, τζούντο, μπάσκετ, πινγκ πονγκ και την αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ.  

«Η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό, στο σχολείο, στο γήπεδο, στην αλάνα!  Και λέμε: «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι.  Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και επισήμανε πως «ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά συνολικά την κοινωνία. Αυτή την περίοδο, είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του, μας εμπνέει με τις αξίες του για να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε». 

Πριν από, περίπου, ένα μήνα το Υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε 13 μέτρα για την καταπολέμηση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και εξουσιαστικής βίας στον χώρο του αθλητισμού. Πρόκειται για το Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk), τον Αθλητικό Συνήγορο, το Παρατηρητήριο Υποστήριξης, τους Κώδικες Ακεραιότητας, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, τον Αθλητικό Ψυχολόγο, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, το Μητρώο Προπονητών, το Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων, το πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ-Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε, την Ψηφιακή Βίβλο 2020-2025, και την καμπάνια «ο αθλητισμός στο προσκήνιο». Κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν υλοποιηθεί ενώ τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν αφού αναδειχθούν και οι νέες διοικήσεις των ομοσπονδιών.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή