Μακρόν: Η Ελλάδα συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα

Μακρόν: Η Ελλάδα συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά και στο μέλλον αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο κ. Μακρόν, αναφερόμενος στην επέτειο των 200 ετών, σημείωσε πως η Ελλάδα «εμπνέει και σήμερα» όχι μόνον επειδή γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας από τις αρχές αυτού του έτους, αλλά και τα 40 χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Δηλαδή, «τα 40 χρόνια επίσης μιας στιγμής ελευθερίας, ανοίγματος και φυσικά ενός κοινού πεπρωμένου», είπε. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αυτού του «αγώνα για τον πολιτισμό», όπως τον χαρακτήρισε. 

Αναφερόμενος στη σχέση του και στη συνεργασία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη θαυμάσια χώρα σας στους νέους μας, στους φοιτητές μας, στους αρχαιολόγους, στους ακαδημαϊκούς και στους τουρίστες μας». Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε προφανώς και σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας πως χρειάζεται κοινή πολιτική. Οπως επισήμανε, εάν για παράδειγμα έχουν εμβολιαστεί όλοι στην Ελλάδα, αλλά όχι στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στην Ισπανία, ο τουρισμός δεν μπορεί να γίνει καλύτερος. Συνεπώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως χρειάζεται μία ενιαία στρατηγική, όπως για παράδειγμα η προϋπόθεση αρνητικού τεστ πριν από ένα ταξίδι, καθώς με τον ρυθμό που πηγαίνουν τα εμβόλια, στις αρχές του καλοκαιριού δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν οι πιο νέοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο ερώτημα κατά πόσον η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί μια κατάσταση ειρήνης στην περιοχή, ο κ. Μακρόν απάντησε καταφατικά. «Ναι, η Ευρώπη έχει τα μέσα», είπε εκφράζοντας την άποψη πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια γεωπολιτική στιγμή όπου όλοι έχουμε εργαστεί για να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, «που διαθέτει αυτό που αποκαλώ στρατηγική αυτονομία», δηλαδή, που μπορεί να αποφασίζει και να προστατεύει τον εαυτό της. «Εχουμε τα μέσα», κατέληξε: «Εχουμε τους στρατούς, τον εξοπλισμό, τη διπλωματική και οικονομική δύναμη που μας επιτρέπουν να το κάνουμε». 

Μεταναστευτικό

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε πως «πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα», συμπληρώνοντας πως το θέμα αυτό δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αλλά ζήτημα αλληλεγγύης. 

Πρόσθεσε, δε, πως η Ελλάδα έχει «θέση-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο», η οποία είναι σημαντική και για την Ευρώπη και «για τη σχέση μας με την Εγγύς και Μέση Ανατολή και την Αφρική».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή