Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης

Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προς την Τουρκία, τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης και υψηλές συναντήσεις είχε η χθεσινή πρώτη ημέρα των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, που θα συνεχιστούν σήμερα με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, «φωτογράφισε» την Τουρκία. «Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, πάντα με ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις Συνθήκες, στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας», είπε, θέτοντας παράλληλα την εθνική στρατηγική: «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής», τόνισε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε βεβαίως και στην επέτειο, λέγοντας κατά την υποδοχή του κ. Αναστασιάδη πως «η χαρά μου είναι διπλή, καθώς τιμούμε τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Κοινές οι μνήμες, κοινή η παράδοση, κοινή και η εθνική μας εορτή. Και σε ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκες στην πρόσκλησή μας να βρεθείς μαζί μας αυτή την ξεχωριστή στιγμή για τον ελληνισμό ολόκληρο».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν. «Οι σχέσεις των δύο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και μπορούν να πάνε πολύ μακριά. Στη Ρωσία άλλωστε μεγαλούργησε ο ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, από εκεί ξεκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης μας, Ιωάννης Καποδίστριας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κοινή γιορτή» για Ρωσία και Ελλάδα την Ελληνική Επανάσταση, αναφέροντας: «Υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο σε άλλες στιγμές στην Ιστορία. Δεν ξεχνάμε πως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας».

Μπάιντεν – Μακρόν

Για σήμερα, ανήμερα την 25η Μαρτίου, είναι προγραμματισμένα δύο σημαντικά μηνύματα: του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θα στέλνουν τις ευχές τους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα μεταδοθούν λίγο πριν από τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ για σήμερα αργά το βράδυ είναι προγραμματισμένη και η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου των ΗΠΑ.

Εργα φορτισμένα με Ιστορία

Χθες το απόγευμα, η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις ανανεωμένες πόρτες της και υποδέχθηκε υψηλούς προσκεκλημένους: τον πρίγκιπα Κάρολο με τη δούκισσα της Κορνουάλλης Καμίλα, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ρώσο πρωθυπουργό και την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη «ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα ελευθερίας της Ελλάδας», τονίζοντας πως στην ιστορική διαδρομή της «δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό αποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας», αλλά «αντίθετα, ένας ζωντανός οργανισμός που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία της που, όπως είπε, «ακολουθεί τις περιπέτειες της χώρας», καθώς ξεκινάει το 1829 στην Αίγινα, με τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει πίνακες ως πρώτο πυρήνα ενός μελλοντικού μουσείου και «φθάνει στον μεγάλο σταθμό τού 1896, όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδοτεί στο Δημόσιο την προσωπική του συλλογή και όλη του την περιουσία για τη δημιουργία Εθνικής Πινακοθήκης». Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία σε Γάλλους, Βρετανούς και Ρώσους φίλους, «που οδήγησαν τις κυβερνήσεις τους στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και στις Συνθήκες του Λονδίνου» και κατοχύρωσαν την ελληνική ανεξαρτησία. Και πρόσθεσε πως «εκείνοι οι δεσμοί, μαζί με την αδελφική μας σχέση με την Κύπρο, δεν λύθηκαν στο πέρασμα του χρόνου».

Το φιλελληνικό κίνημα 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την προσφώνησή της το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων, αναφέρθηκε στο κίνημα του φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε την εποχή εκείνη. «Οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον Αγώνα υπήρξε σπουδαία. Το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική. Μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και στην Αμερική», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας πως «διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός». 

Ο πρίγκιπας Κάρολος, κατά την αντιφώνησή του, εστίασε στους στενούς δεσμούς της οικογένειάς του με την Ελλάδα τονίζοντας: «Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα –τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της– και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας δεν θα είχαν ακμάσει».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση Ελλάδας – Ρωσίας από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα, οι επετειακές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την έπαρση της ελληνικής σημαίας στις 8 το πρωί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή