ΗΠΑ: χαμηλό βαρομετρικό με την Τουρκία

ΗΠΑ: χαμηλό βαρομετρικό με την Τουρκία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να εγκαταλείψει η Τουρκία τους S-400 που παρέλαβε από τη Ρωσία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο κτίριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσαβούσογλου μπορεί να μιλάει για «θετικό κλίμα» το οποίο επικράτησε στη συνομιλία του που είχε διάρκεια 45 λεπτών με τον κ. Μπλίνκεν, όμως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται πως ζήτησε συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Αγκυρα δεν πρέπει να διαθέτει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και δεν συζήτησε το ενδεχόμενο αποθήκευσής του. Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «για την Τουρκία η συμφωνία των S-400 έχει ολοκληρωθεί και εξηγήσαμε τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή αυτής της προμήθειας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Αγκυρα πρότεινε στον κ. Μπλίνκεν τη σύσταση ομάδας εργασίας για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των S-400, αλλά και στο θέμα των κυρώσεων. Πάντως, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ είχε αποσαφηνίσει πως το ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος δεν μπορεί να επιλυθεί με «πονηρές φόρμουλες» και είχε αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400. Το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και βασικό θέμα συζήτησής τους ήταν τα F-35 και οι S-400. 

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Αντί η Ε.Ε. να βάζει όρους, πρέπει να κάνει ξεκάθαρα βήματα. Οπως η απελευθέρωση βίζας και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Οπως και η συμφωνία του προσφυγικού πρέπει να επικαιροποιηθεί», δήλωσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται δίκαιη διανομή και η Ε.Ε., αντί να υποστηρίζει την Κύπρο και την Ελλαδα, θα πρέπει να μεσολαβήσει για δίκαιη διανομή».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στο συνέδριο του AKP στην Αγκυρα, αναφέρθηκε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ισχυρίστηκε πως «ένα σημαντικό βήμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ήταν η συμφωνία της με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία εξασφάλισε τα δικαιώματά της, αλλά και του λαού της Λιβύης στον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Χαλάσαμε ένα προς ένα όλα τα παιχνίδια που είχαν στόχο να αφήσουν εκτός την Τουρκία και τη Λιβύη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να στείλει μήνυμα συνεργασίας και στην Ουάσιγκτον, αλλά και στη Μόσχα, καθώς δήλωσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε την πλάτη μας είτε στη Δύση είτε στην Ανατολή. Γνωρίζουμε καλά πως δεν είναι εύκολο να δημιουργούμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας με χώρες που μεταξύ τους έχουν ένταση και ανταγωνισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή