Τα μηνύματα της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Τα μηνύματα της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μπάιντεν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση τόσο για το διήμερο των εορτασμών της εθνικής επετείου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ανεξαρτησία, που εκτιμάται ότι άφησε ένα θετικό αποτύπωμα διεθνώς, όσο και για την 30λεπτη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά αργά χθες το βράδυ και επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Διαβάστε επίσης:
• Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Ελλάδα και ΗΠΑ στρατηγικοί εταίροι
• Μπάιντεν: Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα με επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον

Μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα αυτό και στη διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Σημείωσε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, πρόταση που αποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. «Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, σχολιάζοντας επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν τηλεφώνησε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και παραδοσιακά επικοινωνεί και με τους δύο για να υπάρχει μια ισορροπία.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών δεν έμεινε ασχολίαστη και από το Playbook του Politico που ανέδειξε ως… «προνομιούχο» της Συνόδου Κορυφής τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς, όπως αναφέρει, ήταν ο μόνος που εξασφάλισε μια κατ’ιδίαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την τηλεδιάσκεψη. 

Διαβάστε επίσης:
• Κυβερνητικές πηγές: Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή