Μ. Αλεν: Ελλάδα – Καναδάς, μια διαρκής φιλία που εξελίσσεται

Μ. Αλεν: Ελλάδα – Καναδάς, μια διαρκής φιλία που εξελίσσεται

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έχω την τιμή ως πρέσβης του Καναδά να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου στον ελληνικό λαό.

Ο Καναδάς και η Ελλάδα απολαμβάνουν εξαιρετικές σχέσεις που βασίζονται σε ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς και μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες που στηρίζουν τη διαρκή συνεργασία τους. Εχουμε παρόμοια προσέγγιση σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως αυτά της άμυνας και της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, καθώς και της κλιματικής αλλαγής. Η εμπορική μας σχέση είναι ισχυρή. Είμαστε, τέλος, και οι δύο υπέρμαχοι μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του ανοιχτού και προβλέψιμου εμπορίου.

Μ. Αλεν: Ελλάδα – Καναδάς, μια διαρκής φιλία που εξελίσσεται-1Οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ Ελληνες μετανάστες εγκαθίστανται στο Μόντρεαλ ήδη από το 1843. Το ελληνικό μεταναστευτικό ρεύμα αυξήθηκε σημαντικά στις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα, η ελληνοκαναδική διασπορά αριθμεί πάνω από 250.000 μέλη. Η κοινότητα αυτή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως καταλύτης θετικών αλλαγών και στις δύο χώρες. Aποτελεί τη συνένωση του πολιτισμού, των στόχων και της ιστορίας της Ελλάδας, δηλαδή της γενέτειράς της, και του Καναδά, δηλαδή της νέας της πατρίδας. Η διασπορά λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των λαών μας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας μας.

Καθώς το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει την 80ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων, θα ήθελα να αναγνωρίσω τη διαρκή συνεισφορά των Ελλήνων διπλωματικών απεσταλμένων στον Καναδά. Οι Ελληνες διπλωμάτες έχουν καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, αναπτύσσοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις που επέτρεψαν στις καναδικές επιχειρήσεις να ανθήσουν στην Ελλάδα και σε Ελληνες επιχειρηματίες να ξεκινήσουν πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις στον Καναδά. Συνέβαλαν όχι μόνο στο να κρατήσουν την ελληνική ομογένεια του Καναδά σε επαφή με τις οικογένειές της εδώ στην Ελλάδα, αλλά έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά σε όλους τους Καναδούς με το να μοιραστούν τις ιστορίες της, τη γλώσσα και φυσικά τις γευστικότατες γαστρονομικές παραδόσεις της.

Η Ελλάδα και ο Καναδάς μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια· υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ συνεργαζόμαστε δίπλα δίπλα στο Κοσσυφοπέδιο, όπως συνεργαστήκαμε και στο Αφγανιστάν. Πέρυσι, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έσπευσαν στο πλευρό μας όταν ένα καναδικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε στο Ιόνιο Πέλαγος. Θα είμαι πάντοτε ευγνώμων για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας σας κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Ο Καναδάς και η Ελλάδα υπερασπίζονται και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, έναν θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας. Ως μέλη της Συμμαχίας για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, συνεργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ελευθερία του Τύπου, τόσο εντός όσο και εκτός του Διαδικτύου, καθώς και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Εργαζόμαστε από κοινού για την προώθηση της ενταξιμότητας στις επιχειρήσεις με έμφαση στις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ και ανταλλάσσουμε ιδέες και βέλτιστες πρακτικές με στόχο την επίτευξη της πλήρους ισότητας των φύλων.

Αναγνωρίζουμε τον σύνδεσμο των Ελλήνων με τη θάλασσα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Συγχαίρουμε μάλιστα την Ελλάδα που είναι η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ανακοίνωσε τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, θέτοντας μια φιλόδοξη ημερομηνία-στόχο.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν την κοινή μας δέσμευση να παραμείνουμε σύμμαχοι και να βελτιώσουμε τον κόσμο.

Ο Καναδάς και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει ισχυρούς εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς, η οποίοι συνεχίζουν να ενισχύονται. Ο Καναδάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Οι επενδύσεις αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της σχέσης μας, μια και είναι αμοιβαία ευπρόσδεκτες και επωφελείς.

Οι καινοτόμοι κλάδοι, όπως η καθαρή και η ψηφιακή τεχνολογία, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην οικονομία του μέλλοντος, και τόσο ο Καναδάς όσο και η Ελλάδα έχουν πολλές δυνατότητες σε αυτούς τους τομείς. Ο Καναδάς αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή τεχνολογία και καινοτομία από το Global Cleantech Innovation Index, ενώ η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε προορισμό επιλογής για εταιρείες τεχνολογίας και ειδικούς. Καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός εφαρμογής καθαρών και ψηφιακών τεχνολογιών, οι ευκαιρίες για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ καναδικών και ελληνικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν σημαντικά.

Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας, ο Καναδάς παραμένει ευγνώμων για τους εταίρους του που, όπως η Ελλάδα, έχουν κοινές αξίες, αλλά πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να διασφαλίσουμε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19. Η πανδημία επέφερε καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως και επομένως οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις μας να επωφεληθούν από τη σταθερότητα και τις ευκαιρίες που παρέχει η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Καναδά – Ε.Ε. (CETA) με στόχο την κοινή μας ανάκαμψη.

Η CETA σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας, όπως και της υπόλοιπης Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, το διμερές εμπόριο σε αγαθά και υπηρεσίες για το 2018 και το 2019 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, μία αύξηση της τάξεως του 96,4% σε σύγκριση με το 2016, πριν δηλαδή από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Εκτός από την κατάργηση όλων σχεδόν των εισαγωγικών δασμών σε αγαθά, διασφαλίζει επίσης ότι τα οφέλη του εμπορίου κατανέμονται ευρύτερα στις κοινωνίες. Περιλαμβάνει δεσμεύσεις για υψηλά επίπεδα προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος, ενώ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για Ελληνες αγρότες και παραγωγούς τροφίμων. Ανοίγει την καναδική αγορά υπηρεσιών σε ελληνικές εταιρείες, που μπορούν να υποβάλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις στον Καναδά ή να συνεργαστούν για την έρευνα και την καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τους Ελληνες επαγγελματίες να εργαστούν στον Καναδά. Μέσω της CETA μπορούμε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, βοηθώντας τις μικρές μας επιχειρήσεις να εξάγουν περισσότερα η μία στην άλλη.

Η πανδημία κατέδειξε πως το διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, είναι κρίσιμο για την επιτυχή επανεκκίνηση των εθνικών οικονομιών του Καναδά και της Ελλάδας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και οι εταιρείες μας να συνεργαστούν για να διατηρήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες ανοιχτές, να ενισχύσουν και να διαφοροποιήσουν τις εμπορικές μας σχέσεις και να υποστηρίξουν ένα εμπόριο για τον 21ο αιώνα, βασισμένο σε κανονιστικά πλαίσια.

Επιτρέψτε μου να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να επαναλάβω την ακλόνητη δέσμευση του Καναδά να συνεχίσει να αναπτύσσει τη συνεργασία μας, η οποία ενδυναμώνει και τις δύο χώρες, μέσω της ανταλλαγής ιδεών και βέλτιστων πρακτικών. Πράγματι, πιστεύουμε ότι η σύμπραξη αποτελεί το «κλειδί» για την εκπλήρωση των υψηλότερων προσδοκιών των κοινωνιών μας και την οικοδόμηση ανθεκτικών θεσμών, ικανών να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες προκλήσεις.

Αυτή η επέτειος αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε τη συνεισφορά της Ελλάδας. Από τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά, μέχρι την αστρονομία και τις τέχνες, η Ελλάδα έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πιο θεμελιωδών πτυχών της παγκόσμιας ιστορίας. Μιλώντας εκ μέρους του Καναδά θέλω να τονίσω πως είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτή τη διαρκή φιλία να εξελίσσεται ακόμη περισσότερο, καθώς συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα 200 χρόνια αποτελούν μια παγκόσμια γιορτή που κοιτάζει το χθες και προσβλέπει στην υπόσχεση του μέλλοντος.
 
* Ο κ. Μαρκ Αλεν είναι πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή