Οι νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νομαρχιακές

Οι νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νομαρχιακές

Το παρασκήνιο για το Ελληνικό

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εσωτερικά μορατόριουμ των τάσεων στην Κουμουνδούρου υπάρχουν για να σπάνε. Τη νηνεμία των τελευταίων ημερών ήρθε να ταράξει, έστω και σε μικρό βαθμό, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό με το «ναι» επί της αρχής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον πρωινό καφέ της περασμένης Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη του άτυπου οργάνου να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», οι Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Τζανακόπουλος (υποστήριξαν το «όχι») και οι Ευ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου και Α. Χαρίτσης (υποστήριξαν το «παρών») δεν έκαναν πράξη τη διαφορετική οπτική που εξέφρασαν. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος ότι το τμήμα Περιβάλλοντος του κόμματος είχε εγείρει αντιδράσεις, καθώς και ότι οργανώσεις στα νότια του νομού Αττικής είχαν εκφράσει τη διαφοροποίησή τους. Εκτιμούν, μάλιστα, πως αν είχε συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο για το ζήτημα, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί οι αποχές των Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα.

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να μην επιθυμούν να δώσουν συνέχεια στο θέμα, ωστόσο η «Κ» έγινε αποδέκτρια παραπόνων από την πλευρά των «προεδρικών» που υπενθύμιζαν τη φασαρία η οποία είχε προκληθεί από την αριστερή πτέρυγα με την τροπολογία Σπίρτζη τον περασμένο Δεκέμβριο. Επρόκειτο για ρύθμιση που αποσύρθηκε μετά δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις. Προέβλεπε την επομένη της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου την καταβολή άπαξ ενός μηνιαίου μισθού σε αστυνομικούς ως στήριξη για την προσφορά τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Το μικρό επεισόδιο με το Ελληνικό καταδεικνύει πως στην Κουμουνδούρου η ροπή προς την εσωστρέφεια υπάρχει ακόμα. Ωστόσο, οι ρωγμές που επιθυμούν να πετύχουν στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και τα τελευταία στραβοπατήματα της Ν.Δ. έχουν λειτουργήσει συγκολλητικά το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό βοήθησε και η εσωκομματική εκτόνωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων. Το κόμμα κατάφερε να πετύχει ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και να καταφέρει στο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει να ολοκληρώσει τις εκλογές σε 62 νομαρχιακές επιτροπές μέσω πολύ μεγάλων τηλεδιασκέψεων σε ορισμένες περιπτώσεις. Πάνω από 1.500 οργανώσεις μελών συνεδρίασαν σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή 16.450 αντιπροσώπων. Υπολογίζεται πως τα μέλη σε σχέση με το συνέδριο του 2016 έχουν τριπλασιαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ξεπερνά αυτή τη στιγμή τις 60.000 μέλη.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα και τις νέες ισορροπίες στο κόμμα, η κάθε τάση προκρίνει τις δικές της επιτυχίες. Στελέχη της «Ομπρέλας», που αποτελείται από τους «53+», την «τρόικα» των Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη, καθώς και τους Δ. Βίτσα και Δ. Παπαδημούλη, τοποθετούν τη δύναμη τους στο 50% του Σώματος που συμμετείχε στις εσωκομματικές διαδικασίες. Σημαντικές είναι οι νίκες που κατέγραψαν στην Α΄ Αθήνας, στη Δυτική Αθήνα, στη Βόρεια Αθήνα, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη μέσω συμμαχιών. Στη Νότια Αθήνα, στην Ανατολική Αθήνα και στον Πειραιά (παλαιό κάστρο των «53+») κατέγραψε πρωτιές η «Κίνηση Μελών» (Ν. Παππάς, Κ. Ζαχαριάδης, Χ. Σπίρτζης, Γ. Μπαλάφας), συγκεντρώνοντας ποσοστό, σύμφωνα με τα μέλη της, άνω του 50%. Παρά τη διάσπαση από το ρεύμα της ΡΕΝΕ δηλώνουν ενισχυμένοι. Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας των Α. Κοτσακά, Π. Ρήγα και Ν. Σκορίνη, υποστηρίζουν πως η προεδρική πλειοψηφία συνολικά υπερβαίνει το 70%. Σημειώνουν πως δεν μπορεί να οριοθετηθεί ξεκάθαρα ο συσχετισμός με την «Κίνηση Μελών» με την οποία συνεργάστηκαν σε πολλές νομαρχιακές. Ως παράδειγμα φέρνουν τον Πειραιά, όπου η ΡΕΝΕ κατάφερε να έχει την πλειοψηφία.

Η νέα συζήτηση, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη ξεκινήσει και χωρίζει για άλλη μία φορά τους «προεδρικούς» με τους «κομματικούς», είναι η αξιοποίηση του νέου Σώματος που προέκυψε από τις νομαρχιακές συνδιασκέψεις. «Δεν μπορεί να εξουσιοδοτηθεί και να αποτελέσει τον κορμό των συνέδρων που θα αναδείξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή», ξεκαθαρίζουν τα στελέχη της «Ομπρέλας». Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως οι εκλογές έγιναν με διαφορετικά μέτρα. «Θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να πορευτεί προς το προγραμματικό συνέδριο, γιατί είναι ένα Σώμα πιο φρέσκο σε σχέση με την επιτροπή του 2016», ανέφερε στον αντίποδα μέλος της «Κίνησης Μελών». Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει παρέμβει μέχρι στιγμής στα εσωκομματικά, δίνοντας το βάρος στην αντιπολιτευτική τακτική. Οι συνεδριάσεις έχουν πυκνώσει και είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε τρεις φορές το Πολιτικό Κέντρο. Στη σύσκεψη της Παρασκευής επισημάνθηκε πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει προγραμματικός, όπως έγινε και στο θέμα του νέου ΕΣΥ. Την εβδομάδα που έρχεται θα συγκληθούν η Κ.Ο. και το Π.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή