Δημοσκόπηση: Ορατή η κόπωση από τα μέτρα

Δημοσκόπηση: Ορατή η κόπωση από τα μέτρα

δημοσκόπηση-ορατή-η-κόπωση-από-τα-μέτρ-561310798

Εμφανής είναι, πλέον, η κόπωση της κοινής γνώμης από την πανδημία και την παράταση των μέτρων γενικού περιορισμού των δραστηριοτήτων. Εντός αυτού του πλαισίου οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο «αυστηροί» έναντι της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ εξακολουθούν να δίνουν ευρύ προβάδισμα τόσο στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όσο και στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ, πανελλαδικά το τριήμερο 26-28 Μαρτίου.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «τι είναι καλύτερο να γίνει όσον αφορά τον γενικό περιορισμό – lockdown», το 35% (στην προηγούμενη έρευνα ήταν 24%) των ερωτηθέντων απαντά «άμεση χαλάρωση». Παράλληλα, μειώθηκαν στο 34% (από 39%) όσοι θεωρούν ότι χρειάζεται «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων», ενώ είναι ελάχιστοι (17% από 29%) εκείνοι που απαντούν πως είναι αναγκαία «παράταση για όσο χρειαστεί».

Την ίδια στιγμή, απολύτως «μοιρασμένες» είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας: 47% την κρίνουν «θετικά» ή «μάλλον θετικά» και 47% απαντούν «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά». Ωστόσο, οι αρνητικές γνώμες επί του ιδίου θέματος, αναφορικά με τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι διπλάσιες συγκριτικώς με τις θετικές: το 62% απαντά «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» και μόλις το 30% δηλώνει θετική άποψη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης με ποσοστό 43% (στην προηγούμενη δημοσκόπηση, πριν από ένα μήνα, ήταν 44%) κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός, με τον κ. Τσίπρα να ακολουθεί με ποσοστό 27% (ήταν 25%), ενώ ένα ποσοστό 27% απαντά «κανένας από τους δύο». Ως προς την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με 25% και ακολουθούν: ΚΙΝΑΛ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελλ. Λύση 4,5%, ΜέΡΑ25 3%. Κάποια άλλα από τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής επιλέγει συνολικά το 7,5%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 10,5%.

Ως προς τα ζητήματα της επικαιρότητας, οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. –που εισάγεται σήμερα για συζήτηση και λήψη απόφασης στη Βουλή– για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: συνολικά το 48% απαντά «συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ», με το 30% να τηρεί αρνητική στάση. Από την άλλη, μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις τόσο για την αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά (41% έχουν θετική άποψη, ενώ 39% αρνητική), όσο και για το αν θα βοηθήσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών: 32% απαντά «πολύ» ή «αρκετά» και 32% «λίγο» ή «καθόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή