Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γιόχανσον

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γιόχανσον

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, το πρωί της Τρίτης.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μεταφέρεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Υποδεχόμενος την κ. Γιόχανσον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αντιλαμβάνομαι πως είχατε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική επίσκεψη στα νησιά μας, όπου είχατε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τις προκλήσεις για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ήθελα να συζητήσουμε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, για να κατανοήσουμε το πώς μπορούμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση που θα εφαρμόσει τη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου ζητήματος». 

Από την πλευρά της, η κ. Γιόχανσον σημείωσε πως «είχαμε μια πολύ παραγωγική ημέρα χθες, ο Νότης (Μηταράκης) και εγώ. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε πολλά ζητήματα και θεωρώ ότι τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε πολλά από κοινού, όπως την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια, την κατασκευή νέων δομών. Είναι καλό που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε επί τόπου και να συζητάμε με τους κατοίκους, με τους μετανάστες, με τους δημάρχους, με ΜΚΟ». 

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «για εμάς είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ουσιαστικά έναν χρόνο μετά το συμβάν στη Λέσβο, τη φωτιά στη Μόρια, και μετά από αυτή τη μεγάλη αίσθηση ανασφάλειας που ήταν έκδηλη σε όλα τα νησιά, ότι πλέον έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όρους αποσυμφόρησης των νησιών. Προχωράμε μπροστά με τη βοήθεια της Ε.Ε., με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων στα νησιά, κάτι που αποτελεί καθοριστική αλλαγή, σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ε.Ε. για τη συνολική στήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου προβλήματος».

Η κ. Γιόχανσον πρόσθεσε ότι υπάρχει μια ομάδα δράσης, με την Beate (Gminder). Πολλούς ανθρώπους εδώ και υπενθύμισε ότι χθες ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η διάθεση 276 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων δομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή