Παραπομπή Παππά, εκτροχιασμός Πολάκη

Παραπομπή Παππά, εκτροχιασμός Πολάκη

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρεία πλειοψηφία η εθνική αντιπροσωπεία χθες αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση τριάντα βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. Παππά, προκειμένου να διερευνηθούν οι εις βάρος του καταγγελίες αναφορικά με τη στάση και τις επιλογές του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Στην ψηφοφορία καταμετρήθηκαν 187 «ναι», 85 «όχι», 17 «παρών», ενώ υπήρξε και ένα άκυρο. Δεδομένου ότι από Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, που έλαβαν θέση υπέρ της Προανακριτικής, ψήφισαν συνολικά 189 βουλευτές –απουσίαζε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος–, προκύπτει πως υπήρξαν δύο «διαφοροποιήσεις»: το «άκυρο» και το «παρών». Η ψηφοφορία, ωστόσο, ήταν μυστική, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει βεβαιότητες ως προς την πολιτική «ταυτότητα» των δύο βουλευτών. Υπέρ του «παρών» τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 απείχε.

Η πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας που προηγήθηκε της μυστικής ψηφοφορίας ήταν θυελλώδης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο διά του προέδρου του όσο και διά σειράς κορυφαίων στελεχών του να ακολουθεί στρατηγική διχαστικού λόγου και πόλωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας, αν και προκλήθηκε ευθέως από το κυβερνών κόμμα να καταδικάσει την ομιλία του κ. Π. Πολάκη που χαρακτηρίστηκε «εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα μίσους», απέφυγε να το κάνει. Επιπροσθέτως φάνηκε να επαναλαμβάνει την «απειλή» Πολάκη ότι με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση θα ενεργοποιήσει διαδικασίες προανακριτικών επιτροπών για στελέχη της Ν.Δ. «Είναι ένας Πολάκης χωρίς μουστάκι», σχολίασε καυστικά η «γαλάζια» πλειοψηφία.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια της παράταξης των Κολοκοτρωναίων, επέστρεψε σε εμφυλιοπολεμικές περιόδους χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. «παράταξη του δωσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού». Από τη Ν.Δ. και τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Αθ. Πλεύρη, αμέσως επισημάνθηκε η ανάγκη ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του να αποδοκιμάσει τον κ. Πολάκη – κάτι το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, δεν συνέβη. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε άλλα σημεία της ομιλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού του. «Εμείς “φανάρι” σε αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να σας κρατήσουμε. Και να ξέρετε πολύ καλά ότι τίποτα από όσα κάνετε σήμερα δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Θα αναζητηθούν ευθύνες όταν έρθει η ώρα. Να είστε σίγουροι ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι πολύ αλλιώς από την πρώτη», είπε ο κ. Πολάκης. «Πόσες προανακριτικές επιτροπές θα πρέπει να προκαλέσουμε, μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε», έλεγε αργότερα ο κ. Τσίπρας. Και αφού σημείωσε πως «εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτόν τον διχασμό», πρόσθεσε: «Τα καθεστώτα πέφτουν. Να το ξέρετε αυτό».

Ως γνωστόν, για τον κ. Παππά ζητείται, ύστερα από αποστολή δικογραφίας στη Βουλή, η διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων και ειδικότερα της «δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν» και της «παράβασης καθήκοντος κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν».

Υπέρ της αναγκαιότητας να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ, με τον κ. Β. Κεγκέρογλου να επισημαίνει ότι τόσο από σειρά παλαιών δηλώσεων, ακόμα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από «το περιεχόμενο των καταθέσεων, των μαρτυριών και των στοιχείων που περιέχονται στη δικογραφία, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων από τον πρώην υπουργό, που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Σύσσωμη η Βουλή πρέπει να ψηφίσει “ναι” στη συνέχιση της εξέτασης», πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς, αφού απέρριψε τις εις βάρος του αναφορές που εμπεριέχονται στη δικογραφία, σημείωσε απευθυνόμενος στη Ν.Δ.: «Να προσέχετε πώς μιλάτε για αυτή την παράταξη, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ώρα που θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας πλησιάζει».

«Ολες οι κυβερνήσεις, ανάμεσα σε αυτές και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα της Ν.Δ., προσπαθούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τα ΜΜΕ», υποστήριξε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή