Θέσεις μάχης παίρνουν τα στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ

Θέσεις μάχης παίρνουν τα στρατόπεδα στο ΚΙΝΑΛ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα χρόνου, πιθανότατα λίγων εβδομάδων, αποτελεί η καθαρή «είσοδος» όλων των στρατοπέδων του Κινήματος Αλλαγής στην κούρσα για την ηγεσία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξακολουθεί να κινείται δυναμικά, καλώντας επί της ουσίας τις υπόλοιπες πλευρές να ακολουθήσουν. Προσώρας, το μέτωπο του κορωνοϊού μεταθέτει το εναρκτήριο λάκτισμα, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχουν στρέψει τα βλέμματά τους πιο εντατικά στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ και οι δύο πλευρές –όχι με την ίδια ένταση– αφήνουν αιχμές κυρίως κατά της σαφούς πρόθεσης του πρώην υπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες προς την κάλπη.  

Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του ηγετικού πυρήνα, οι επόμενες κινήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ «δεν θα αργήσουν πολύ». Από την πλευρά των «προεδρικών», αλλά και από την ίδια την κ. Γεννηματά, έχει πολλάκις εκφραστεί δυσφορία για τη στάση του κ. Λοβέρδου, θεωρώντας πως τροφοδοτεί εδώ και μήνες την εσωστρέφεια. Κάνουν δε λόγο και για «δυσαρέσκεια αρκετών παλαιών στελεχών» προς το πρόσωπό του, η οποία, όπως αναφέρουν, εκφράστηκε κατά τον γύρο τηλεδιασκέψεων που πραγματοποίησε η κ. Γεννηματά τις τελευταίες ημέρες με στελέχη στην περιφέρεια, καταλογίζοντας στον τέως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ότι «υποσκάπτει τη συλλογική προσπάθεια της παράταξης». Εν ολίγοις, από την πλευρά της ηγεσίας μιλούν για μια πιο γενικευμένη αντίδραση, πέρα από τα προεδρικά τείχη. Το βέβαιο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται εκατέρωθεν προμηνύει μια ιδιαίτερα οξεία μάχη, όταν η κούρσα μπει σε τροχιά.

Το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, που μέχρι τώρα κρατούσε χαμηλούς τόνους (παρά τις πιέσεις που επιβεβαιωμένα του ασκούνταν από το περιβάλλον του για πιο δυναμικές κινήσεις), έχει επίσης αρχίσει να ενεργοποιείται. Κατά πληροφορίες, η πλευρά του ευρωβουλευτή έχει αρχίσει τις επαφές με στελέχη του κινήματος και τον παραδοσιακό πασοκικό κορμό του, ενόψει της έναρξης των εσωτερικών διαδικασιών. 

Πάντως, η πάγια θέση που εκφράζει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ότι το κόμμα θα πρέπει να προχωρήσει συντεταγμένα έως το φθινόπωρο, θέτοντας ως στόχο εκλογές με μαζική συμμετοχή, στα πρότυπα του 2017. Με αυτό το δεδομένο, στελέχη κοντά στον ευρωβουλευτή ήγειραν επίσης ερωτήματα για την τακτική Λοβέρδου: «Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για εσωκομματικές διαδικασίες ακόμη και στις αρχές καλοκαιριού, όταν ο εμβολιασμός δεν θα έχει προχωρήσει επαρκώς;» ανέφεραν χαρακτηριστικά, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την ασφάλεια, αλλά και να έχει δρομολογηθεί μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι παραπάνω «ενστάσεις», πάντως, δεν φαίνεται πως αλλάζουν τη στρατηγική του Ανδρ. Λοβέρδου, ο οποίος μάλιστα έχει προαναγγείλει ότι σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 12 Απριλίου θα αναπτύξει το δικό του… μανιφέστο για «τις βάσεις του ιδεολογικού και πολιτικού προτάγματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», όπως ο ίδιος αποκαλεί –με σαφές προεκλογικό πρόσημο– το Κίνημα τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται επί της ουσίας και για μία ακόμη κίνηση – πρόσκληση στα αντίπαλα στρατόπεδα, ώστε να προσέλθουν στο… αγωνιστικό τερέν, με αξιοσημείωτη παρουσία αυτή του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος στο παρελθόν βρισκόταν στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, πάντως, στρέφει το βλέμμα της στη Βουλή, όπου σήμερα συζητείται, κατόπιν πρωτοβουλίας της ίδιας, το ζήτημα της πανδημίας. Στην εν λόγω συνεδρίαση, αλλά και στην προσεχή για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμάται πως η κ. Γεννηματά θα αναδείξει το σύνολο των προτάσεων της Χαρ. Τρικούπη όλο αυτό το διάστημα και για τα δύο πεδία, με εξωτερική, αλλά και εσωτερική στόχευση: τόσο για τη θέση του ΚΙΝΑΛ εν γένει στο πολιτικό σκηνικό όσο και ενόψει του «εσωκομματικού ταμείου» του τελευταίου έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή