ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αρ. Πελώνη: Θετικό το αποτύπωμα του εμβολιασμού

Αρ. Πελώνη: Θετικό το αποτύπωμα του εμβολιασμού

Η συμμόρφωση γενικά ήταν καλή αυτό το Σαββατοκύριακο και στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ τόνισε ότι είναι θετικό το αποτύπωμα των εμβολιασμών, καθώς καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί.

Κατά την τακτική ενημερώση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου. Αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός, μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων».

«Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα» πρόσθεσε.

«Ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000»

Η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι αυτόν τον μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα εμβόλια. Όπως είπε, από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000. 

Όπως είπε, «έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας». 

Self-tests: Στόχος επαρκείς ποσότητες στο τέλος της εβδομάδας για μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς

Η κ. Πελώνη ανέφερε ότι στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας υπάρχουν τώρα και τα self-tests, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Όπως είπε, θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων.

Στόχος, εξήγησε η ίδια, είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, όπως είπε, θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους πολίτες άνω των 67, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχει εμβολιαστεί. 

Σύσταση για τεστ στους εργαζομένους καταστημάτων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τα self-tests συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται.

«Σήμερα μάλιστα -καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο- Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε πως συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο. Απηύθυνε πάντως έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και από όσους έχουν αρνητικό τεστ.

Για τις αναπροσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα

Αναφερόμενη στις αναπροσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα, είπε ότι ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα, με ραντεβού, από σήμερα Δευτέρα, καθώς και την άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις κατά τα Σαββατοκύριακα.

«Δυστυχώς, η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης οδήγησε την Επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την αναστολή, για μία εβδομάδα, του ανοίγματος των καταστημάτων στις τρεις αυτές περιοχές. Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών» πρόσθεσε. Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε επίσης στις ανακοινώσεις για αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν τον Απρίλιο.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως η επιτροπή ειδικών είχε εισηγηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία των καταστηματαρχών και εμπόρων. Επανέλαβε εξάλλου ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι γραμμική και πολλές φορές υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ σημείωσε πως θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, καθώς τα στοιχεία αξιολογούνται κάθε εβδομάδα. Έκανε, δε, λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική, ενώ ως προς τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εξέλιξη.

Βίντεο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη.

Διαβάστε ακόμη: Φόβος για «συγχωνεύσεις» μεταλλάξεων