Επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Λιβύη

Επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Λιβύη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έμμεση πλην σαφή παραίνεση προς την Τρίπολη να ακυρώσει τα τουρκολιβυκά μνημόνια προχωρεί η κυβέρνηση λίγο πριν από τη σημερινή άφιξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έχει βασικό στόχο της σημερινής επίσκεψής του στην Τρίπολη (η οποία συμπίπτει και με την επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στην ίδια πόλη) να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που συμβολικά προβάλλεται και από την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας. Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη συνδέεται αδιαμφισβήτητα και με την προσπάθεια να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία σε ένα τμήμα της χώρας (δυτική Λιβύη) το οποίο βρίσκεται υπό απρόσκοπτη τουρκική επιρροή κατά την τελευταία δεκαετία.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η Αθήνα προσβλέπει ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. «Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη, η οποία προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη με όλους τους τρόπους, σε διμερές αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση στην προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες εκλογές και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και στην ανασυγκρότηση.

«Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς –ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, στις κατασκευές, στην ασφάλεια– με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», ανέφερε, σχετικά, η κ. Πελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή