Ι. Πιπίνης για πρεσβεία Βενεζουέλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε

Ι. Πιπίνης για πρεσβεία Βενεζουέλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε

6' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, έδωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ιάσωνας Πιπίνης, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής. 

Ο κ. Πιπίνης αναφέρει μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανάρτηση ότι «στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται πως ο κ. Τσίπρας πράγματι γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και πως έστειλε επιστολή στον Μαδούρο “προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας”».

«Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση των σεξουαλικών επιθέσεων των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 – 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν ήταν με την πλευρά των θυμάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιάσονας Πιπίνης, αναφερόμενος σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Πιπίνη: 

Σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα με αναφέρει ονομαστικά, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, για την υπόθεση των σεξουαλικών επιθέσεων σε υπαλλήλους, προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω τα εξής:

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Γκονζάλες, δήθεν «είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση».

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως τα θύματα ουδέποτε ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε και το ίδιο το θύμα, από το οποίο το 2016, (με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα τότε) είχα πάρει συνέντευξη (Πρώτο Θέμα 15/5/2016), την οποία μάλιστα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο το 2013 επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία στις ελληνικές Αρχές, λέγοντας ξεκάθαρα πως τα θύματα επέδειξαν «πολιτική ωριμότητα» και δεν έλαβαν μέτρα «εντός της Ελλάδας». Έλεγε συγκεκριμένα τότε ο κ. Τσίπρας: «Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Το γεγονός πως οι ελληνικές Αρχές δεν γνώριζαν το παραμικρό για την υπόθεση, επιβεβαιώνει και ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2012, Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, σε μαρτυρία του, που απέστειλε στο δικαστήριο.

Από τη στιγμή που τα θύματα δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις, πως είναι δυνατόν το Υπουργείο Εξωτερικών να γνώριζε για το θέμα; Ο μόνος που γνώριζε για το σεξουαλικό σκάνδαλο ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως, όπως αποκαλύφθηκε, αντί να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα, επιχείρησε, ως φαίνεται, να το συγκαλύψει, ενημερώνοντας με επιστολή μόνο τον Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Το θύμα που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, σε πρόσφατη συνέντευξη (Mega 2/4/2021) επανέλαβε πως «έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα» και πως πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να λυθεί το θέμα «εσωτερικά».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται πως ο κ. Τσίπρας πράγματι γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και πως έστειλε επιστολή στον Μαδούρο «προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας». Παραδέχεται δηλαδή πως συγκάλυψε το γεγονός, το οποίο απέκρυψε από τις ελληνικές Αρχές ενημερώνοντας μόνο τον Μαδούρο, για να μη βλάψουν τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στην Ελλάδα», όπως ανέφερε στην επιστολή του.

Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του χαρακτηρίζει τη συγκάλυψη «πολιτική ωριμότητα», ενώ αναφέρεται στις σεξουαλικές επιθέσεις κάνοντας λόγο για ένα «ευαίσθητο θέμα». Στην επιστολή του μάλιστα, δείχνει πως ο ίδιος επιθυμεί το θέμα να επιλυθεί «εσωτερικά», θεωρώντας δεδομένο πως τα θύματα δεν θα προσέφευγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται επίσης πως «ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα ανακλήθηκε ο θύτης στη Βενεζουέλα». Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς με την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο Γκονζάλες κατάφερε να φύγει σαν κύριος από την Αθήνα και μέχρι σήμερα να μένει ατιμώρητος. Αυτό που αποκρύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν, ως φαίνεται, για 8 ολόκληρους μήνες το μαρτύριο που βίωναν οι υπάλληλοι από τις σεξουαλικές επιθέσεις και (όπως ανέφερε θύμα σε συνέντευξη του) συνιστούσαν στα θύματα «να κάνουν υπομονή»!

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται μια «συρραφή» φράσεων από ρεπορτάζ μου το 2016, από την οποία επιχειρείται να εμφανιστεί ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δήθεν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «προτάθηκε (στα θύματα) να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές».

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Στο δημοσίευμα (Πρώτο Θέμα 15/5/2016) στην ίδια πρόταση μάλιστα, από την οποία αποκόπηκαν φράσεις, αναιρείται αυτός ο ισχυρισμός, αφού τονίζεται ξεκάθαρα πως «άφησαν τις εργαζόμενες στην πρεσβεία για περίπου οκτώ μήνες εκτεθειμένες στην ενοχλητικά προκλητική και απαράδεκτα προσβλητική συμπεριφορά του ερωτύλου πρέσβη».

Σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος δεν αναφέρεται πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν στα θύματα να καταγγείλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία, και αποκαλύφθηκε με ρεπορτάζ μου το σεξουαλικό σκάνδαλο και η προσπάθεια συγκάλυψης, και πάλι δεν έπραξε απολύτως τίποτα για τη διερεύνηση του. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, Π. Κουρουμπλής, απαντώντας σε ερώτηση 70 βουλευτών της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες» και επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης! Καμία παρέμβαση δεν υπήρξε επίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τις εκδικητικές απολύσεις των θυμάτων του πρέσβη της Βενεζουέλας. Τα θύματα απολύθηκαν «εκδικητικά» (όπως διεπίστωσε το δικαστήριο) τον Δεκέμβριο του 2015, λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση των σεξουαλικών επιθέσεων των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 – 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν ήταν με την πλευρά των θυμάτων. Ενώ γνώριζε τι συνέβαινε, συγκάλυψε για 8 μήνες την υπόθεση και η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Μαδούρο (και όχι στις ελληνικές Αρχές που δεν γνώριζαν τότε το παραμικρό) εστάλη για έναν προφανή λόγο: Να μη πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Τα πραγματικά κίνητρα του κ. Τσίπρα τα αποτυπώνει γλαφυρά ο ίδιος ο άνθρωπος ο οποίος κόμισε, με κανόνες μυστικότητας, την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας. Στη μαρτυρία του, που χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο, προς υπεράσπιση των θυμάτων, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβανόταν ότι αν αυτή η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο και καθώς η Βενεζουέλα αποτελούσε μία από τις πολιτικές αναφορές, καταλάβαινε ότι θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να βλάψει τη δουλειά που έκανε χρόνια για να ανέβει στην εξουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό αποφάσισε να στείλει ένα σημείωμα στο Καράκας, ζητώντας γραπτώς αυτό που είχε ήδη αναφέρει προφορικά».

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Ιάσων Πιπίνης

Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει ότι «κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων. Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία σκιά, θύματα τού τότε πρέσβη της Βενεζουέλας είχαν στείλει επιστολή ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής. Παράλληλα, είχαν ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

«Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας», τονίζεται.

«Κατόπιν του αιτήματος θυμάτων, ο κ. Τσίπρας όντως έστειλε την επιστολή που του ζητήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα να ανακληθεί ο θύτης στη Βενεζουέλα», εξηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως «ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως παρότι προτάθηκε στα θύματα «να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές», δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά».

«Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως “ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας”», σημειώνει. 

«Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή