ΒΟΥΛΗ

Πολύωρη κατάθεση Στ. Κοντονή για τη Novartis

Πολύωρη κατάθεση Στ. Κοντονή για τη Novartis

Σημαντική μαρτυρία στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το ειδικό δικαστήριο με κεντρικό πρόσωπο στις έρευνες τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έδωσε, χθες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής.

Η κατάθεσή του ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, είχε διάρκεια πολλών ωρών, καθώς ο πρώην υπουργός εξετάστηκε ενδελεχώς, με δεδομένο ότι οι ανακρίσεις για την υπόθεση της Novartis ξεκίνησαν επί των ημερών του στο υπουργείο, ενώ επί των ημερών του επίσης κορυφώθηκε και το σκάνδαλο της ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών, για το οποίο έχει παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής με τις διαδικασίες του ειδικού δικαστηρίου ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο Σταύρος Κοντονής, προσερχόμενος στον Αρειο Πάγο και πριν ξεκινήσει την πολύωρη κατάθεσή του, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Οπου υπάρχουν σκιές πρέπει να πέσει φως και αν υπήρξαν εξωθεσμικά παράκεντρα θα πρέπει να αποκαλυφθούν».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης Novartis, εξέφρασε την άποψη ότι το «σκάνδαλο είναι υπαρκτό, συντελέστηκε κατά τη διακυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και επέφερε τεράστια ζημία στο Δημόσιο μέσω της παράνομης συνταγογράφησης και τιμολόγησης, εκτοξεύοντας τη φαρμακευτική δαπάνη σε πρωτοφανή ύψη». Η κατάθεση του πρώην υπουργού αναμένεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του αναπληρωτή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς ο Σταύρος Κοντονής δεν έχει καταθέσει ούτε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ούτε ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που ερεύνησαν την υπόθεση.

Μετά την κατάθεση Κοντονή, η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου έχει καλέσει σε κατάθεση τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος έχει καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για σειρά εξωθεσμικών δράσεων, ενώ, με αφορμή τις καταγγελίες Μιωνή, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί από τη Βουλή εκτός από την υπόθεση της Novartis και για όσα ο επιχειρηματίας έχει εις βάρος του καταθέσει.
Πάντως, η ανακριτική διαδικασία του ειδικού δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κορυφωθεί μετά το Πάσχα, με την κλήση των εμπλεκομένων προσώπων σε απολογίες.