Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικό σκάκι με φόντο τη Λιβύη

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικό σκάκι με φόντο τη Λιβύη

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με διπλωματικό σκάκι με φόντο τη Λιβύη, έχουν αποδυθεί Ελλάδα και Τουρκία. Η Αθήνα διαδραματίζει ένα ρόλο και σε ένα ευρύτερο παιχνίδι, καθώς είναι εναρμονισμένη με τη μεσογειακή πολιτική που φαίνεται ότι επιχειρούν σταδιακά να συγκροτήσουν οι Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι. Σημειώνεται πως έπειτα από συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανέφερε πως «είναι προς το συμφέρον μας» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά εμφανίσθηκε ανοικτός σε διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Διπλή γλώσσα Λιβύης για μνημόνιο

Του Μανώλη Κωστίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά επισήμανε πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ισχύει και συμφέρει και την Αγκυρα και την Τρίπολη. Ομως ο κ. Ντμπεϊμπά, ενώ έδειξε να συμφωνεί με την άποψη πως συμφέρει τη χώρα του το συγκεκριμένο μνημόνιο, άφησε ανοιχτό παράθυρο για διάλογο με τις ενδιαφερόμενες χώρες της περιοχής. Ο ίδιος απέφυγε να τονίσει την ισχύ του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης επισκέφθηκε την Αγκυρα συνοδευόμενος από 14 υπουργούς της κυβέρνησής του και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Ο κ. Ντμπεϊμπά συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκαν με μια εντυπωσιακή τελετή, ενώ οι υπουργοί της Λιβύης πραγματοποίησαν ξεχωριστές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους. Με την παρουσία του Ντμπεϊμπά στην Αγκυρα, θεωρείται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δείξει την επιρροή που διαθέτει η χώρα του στην Τρίπολη και θέλει να αυξήσει τη συνεργασία και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό τομέα. Σημαντική προσπάθεια της Τουρκίας παραμένει η διατήρηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και η αύξηση της παρουσίας της Αγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω της Λιβύης. 

«Tο μνημόνιο καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης το οποίο υπογράψαμε με τη Λιβύη, που είναι γείτονάς μας στη Μεσόγειο, έχει εξασφαλίσει το εθνικό συμφέρον, αλλά και το μέλλον των δύο χωρών. Ο αξιότιμος αδελφός μου Ντμπεϊμπά έχει επαναλάβει πολλές φορές πως το μνημόνιο αυτό είναι σύμφωνο με το συμφέρον της Λιβύης. Τα υπόλοιπα λόγια για εμάς είναι περιττά. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο κ. Ερντογάν μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο κ. Ντμπεϊμπά, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ακριβώς τα λόγια του προέδρου της Τουρκίας, μετατόπισε τη θέση της χώρας του και ανέφερε πως «συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ συναντήθηκε με τον υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Λιβύης Μουχάμαντ Αχμάντ Ουν και, όπως ανακοίνωσε, είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση. Ο κ. Ντονμέζ ανακοίνωσε πως οι δύο υπουργοί αποφάσισαν την ανάπτυξη της συνεργασίας τους «κυρίως στα θέματα πετρελαίου και αερίου». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η συνεργασία αυτή αναμένεται να αφορά και τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει με έντονο τρόπο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «δικτάτορα». Ομως, με έμμεσο τρόπο, αναφέρθηκε σε «πολιτικούς της Δύσης», οι οποίοι κατά την άποψη του Τούρκου προέδρου, «αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και τoν προσωπικό τους ανταγωνισμό τον βάζουν μπροστά από το καθήκον τους, κρύβουν την ανικανότητά τους επιτιθέμενοι προσωπικά εναντίον του προσώπου μου, αλλά και εναντίον των μουσουλμάνων». Στον ιταλικό Τύπο υπάρχουν πληροφορίες για «πάγωμα» παραγγελίας της Τουρκίας για αγορά ιταλικών ελικοπτέρων, αξίας 70 εκατ. δολ. Στην Αγκυρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι πληροφορίες.

Στήριξη από το Παρίσι και τη Ρώμη

Του Βασίλη Νέδου

Την προσπάθεια Αθήνας και Αγκυρας να διατηρήσουν το στάτους κβο στη Λιβύη ως έχει μέχρι τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, μαρτυρούν οι επαφές που γίνονται και με τις δύο πλευρές που πρακτικά συγκροτούν τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Επειτα από την παρέλαση σειράς ξένων αξιωματούχων και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον θεωρούμενο ως φίλα προσκείμενο στα τουρκικά συμφέροντα πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος συνοδευόμενος από το υπουργικό συμβούλιο αποτέλεσε μια οπτική διασφάλιση ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη θέση της Τουρκίας στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικό σκάκι με φόντο τη Λιβύη-1
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (δεξιά) συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους, στη Βεγγάζη. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντούσε στη Βεγγάζη τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέζ αλ Κατράνι και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, οι οποίοι κρατούν πολύ πιο ισορροπημένη στάση, όντας στην πλευρά όσων ζητούν την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, περιλαμβανομένων, φυσικά, των τουρκικών. Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης δεν έχει εγκρίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, γεγονός που αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τη διεθνή διάσταση της συμφωνίας (έναντι της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, που έχει εγκριθεί από κυβερνήσεις και κοινοβούλια). Επίσης, ο κ. Αλ Κατράνι εξέφρασε και χθες την ευθεία αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια. Στην πράξη η Αθήνα θέλει να αποφύγει πιθανή επιδείνωση των εξελίξεων, ενώ η Αγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση ισχύος που αυτή τη στιγμή φαίνεται να απολαμβάνει στη Λιβύη.

Η τακτική που ακολουθεί η Αθήνα δεν είναι ασύνδετη ως προς τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Ευρώπη. Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για τον Τούρκο πρόεδρο (μάλιστα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη) έχει σχέση με τη γενικότερη πορεία που επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα του ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ. Σε μια περίοδο αποδρομής της Αγκελα Μέρκελ και πολιτικής τρικυμίας στο εσωτερικό της Γερμανίας, Ρώμη και Παρίσι επιθυμούν να συμπληρώσουν το υφιστάμενο κενό, σε μια προσπάθεια να στρέψουν την Ευρώπη στο μέτωπο της Μεσογείου. Η Αθήνα στηρίζει ενεργά αυτή την πολιτική, γνωρίζοντας, βεβαίως, ότι πίσω από αυτήν υπάρχει και μια σημαντική οικονομική παράμετρος. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον μεταβατικό πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μενφί, προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Δένδιας χθες εγκαινίασε το νέο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη και επισήμανε ότι η επίσκεψή του συνδέεται σαφώς και με τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Τρίπολη, γεγονός που υποδηλώνει το αυξημένο ενδιαφέρον της Αθήνας για τη Λιβύη. «Η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή