Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για «κορωνοχρέη»

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για «κορωνοχρέη»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξανασυστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη που του γύρισε την πλάτη στις τελευταίες εκλογές επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας με την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εισήγησή του, που τόνισε πως πρέπει να ακούσουμε «τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Δηλαδή: τη μεσαία τάξη». Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε ανάλογο ψηφιακό περιβάλλον με εκείνο της παρουσίασης του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ, εκτίμησε πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί» και συμπλήρωσε ότι «εμείς μπορούμε γιατί το σχέδιό μας δεν αφορά τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος».

Οι τρεις πυλώνες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν:

1. Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή θέση εργασίας κατά την πανδημία και επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει:

– Πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.
– Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών.
– Αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται «κούρεμα» βασικής οφειλής για φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης. Oσον αφορά το ποσοστό «κουρέματος», για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% θα φθάνει το 40%. Στο 50% για μείωση εισοδήματος/τζίρου 30%-40% και στο 60% θα «κουρεύεται» η βασική οφειλή εάν η μείωση εισοδήματος/τζίρου είναι άνω του 40%.

Για τα χρέη προς τις τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο προτείνει τη διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους, την αναστολή πληρωμών, την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, καθώς και την περίοδο χάριτος για ρυθμιζόμενες οφειλές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως το κράτος πρέπει να νομοθετήσει τη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο, όπως επίσης και την αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

2. Ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Αν δεν υπάρχουν μέτρα ρευστότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Και οι συνέπειες θα είναι δραματικές και για τους εργαζομένους που απασχολούν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας:

– Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Αυτό θα γίνει με πρόγραμμα δανειοδότησης και ύψος ενίσχυσης 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019.
– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (προσωρινό μέτρο για 6 μήνες).
– Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
– Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού.
– Ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες.
– Ενεργοποίηση θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων.
– Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ/ΟΤΑ (προσωρινό μέτρο).
– Διαγραφή τέλους επιτηδεύματος τους μήνες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης (προσωρινό μέτρο).
– Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6%.

Οι προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 5,7 δισ. ευρώ.

3. Ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά την παρουσίαση πως «καταργούμε τον ακραία αντικοινωνικό πτωχευτικό νόμο της Ν.Δ. και επαναφέρουμε την προστασία της κύριας κατοικίας και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις τράπεζες».

Το σχέδιο χωρίζεται ως προς τις επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα και το πλέγμα ρυθμίσεων για το Δημόσιο. Για τις επιχειρήσεις αφορά οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές (Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες). Δεν απαιτείται η αποδοχή της έναρξης της διαδικασίας από τους πιστωτές. Η ρύθμιση προκύπτει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα διαχωρίζεται στις απλές και πιο σύνθετες περιπτώσεις. Για τα νοικοκυριά, η διαδικασία θα είναι απλοποιημένη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα απαιτείται η συναίνεση του φυσικού προσώπου για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Διατηρείται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, αλλά και κρατική επιδότηση για ευάλωτες κατηγορίες. Ειδική μέριμνα έχει προβλεφθεί για τους αγρότες με ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους.

Στο πάνελ και στη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση συμμετείχαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή