Γιόσι Αμράνι: Άγκυρα σταθερότητας Ελλάδα και Ισραήλ

Γιόσι Αμράνι: Άγκυρα σταθερότητας Ελλάδα και Ισραήλ

Μιλώντας για τον EastMed, ο Ισραηλινός πρέσβης σπεύδει να καταστήσει σαφές πως «τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας του με την Ελλάδα και τη μετατροπή της σχέσης τους σε άξονα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Κόλπου, καθώς και το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δύο χώρες αποτελούν «άγκυρα σταθερότητας, συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας» στη Μεσόγειο, εκφράζει ο Ισραηλινός πρέσβης Γιόσι Αμράνι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, ο Γιόσι Αμράνι χαρακτηρίζει τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στενές και στρατηγικές και προσδιορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο ίδιος: «Δεν φείδομαι προσπαθειών, δεν θα επαναπαυτώ στις δάφνες της μέχρι σήμερα επιτυχίας των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα να γίνουν σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον στρατηγικό, τον πολιτικό, στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών» και να τις «κάνω πιο ισχυρές, στενές, παραγωγικές, επωφελεία των δύο χωρών και των δύο λαών».

Χαρακτήρισε «το θαύμα της ελευθερίας και της κυριαρχίας» ως το πιο σημαντικό πράγμα στα 73 χρόνια της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

«Θα δούμε αύξηση στις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών»

Σε ό,τι αφορά την άφιξη Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο πρέσβης του Ισραήλ εκτιμά πως θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση και επιστροφή στους αριθμούς του 2019. «Διαβάζοντας τον ισραηλινό Τύπο, κάθε μέρα υπάρχει ένα δημοσίευμα για την Ελλάδα και τι έχει να προσφέρει, από τα Ζαγοροχώρια έως τα Μετέωρα, τα νησιά και την Πελοπόννησο. Είναι απλώς καταπληκτικό. Αν διαβάσετε ισραηλινές εφημερίδες, νομίζετε ότι διαβάζετε ένα δελτίο του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού» αναφέρει.

Τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (3+1)

Ειδική μνεία κάνει ο Γιόσι Αμράνι στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ως ένδειξη στενής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Λευκωσία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναφέρει ότι θα τεθούν επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις, οι κοινές ανησυχίες των τριών χωρών και η οικονομική συνεργασία τους.

Μιλώντας για τον EastMed, ο Ισραηλινός πρέσβης σπεύδει να καταστήσει σαφές πως «τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε και να πάρουμε αποφάσεις». «Εάν δεν εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, σε λίγα χρόνια οικονομικά, χρηματοοικονομικά, περιβαλλοντικά, δεν θα είναι εφικτό. Αυτή είναι η στιγμή να εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε γρήγορα» επεξηγεί συγκεκριμένα.

Το Ισραήλ θέλει να συμμετάσχει στο Φόρουμ Φιλίας

Ξεχωριστή αναφορά κάνει ο πρέσβης στο Φόρουμ Φιλίας, αναδεικνύοντας ως υψηλή προτεραιότητα του Ισραήλ τη συμμετοχή του στις επόμενες συνεδριάσεις του. «Η ιστορία της Ελλάδας είναι μια ιστορία που γεφυρώνει την Ανατολή και τη Δύση και πιστεύω ότι με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Φόρουμ Φιλίας, για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση μιας περιοχής συνεργασίας και φιλίας» τονίζει.

Διαβεβαίωσε πως με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζονται οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις από τις ισραηλινοτουρκικές και εκφράζει την πεποίθηση ότι η σχέση Ισραήλ -Ελλάδας έχει τη δική της υπόσταση. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και το Ισραήλ πιστεύει στην αξία τους, αποκρυσταλλώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή