Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κίτρινη κάρτα» στους υπουργούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κίτρινη κάρτα» στους υπουργούς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά, ο πρωθυπουργός ζήτησε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει διαρκώς, «και προχωράμε βήμα βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα δεδομένα». 

Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε συγκρατημένο μήνυμα αισιοδοξίας σημειώνοντας πως «βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση». 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ, είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες τεστ του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self tests στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη, εχθρός παραμένει η κούραση, όμως η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση». 

Αναφερόμενος στα self tests, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, τη μάσκα, τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας, το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». 

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα, αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σκιαγραφώντας πως το φετινό Πάσχα, ακόμα και αν το κάνουμε στην περιφέρεια, θα γίνει με πολλά περιοριστικά μέτρα.  

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του πρωθυπουργού αφορούσε το υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση με αυτό τον νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου». 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το νέο σχέδιο φέρνει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Ελληνα εργαζόμενο, όπως τι προβλέπει, τι προστατεύει και ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή την αδήλωτη εργασία, καθώς στην ψηφιακή κάρτα του θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. 

Κατέληξε δε πως θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Προανήγγειλε μάλιστα πως θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, «ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου». Για το συγκεκριμένο θέμα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει» και «εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζομένου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μια εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή