Τσαβούσογλου: Διαχωρισμός των ελληνοτουρκικών από τις σχέσεις με Ε.Ε.

Τσαβούσογλου: Διαχωρισμός των ελληνοτουρκικών από τις σχέσεις με Ε.Ε.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά έδειξε πως η Aγκυρα έχει στόχο να διαχωρίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από αυτές που έχει η Τουρκία με την Ε.Ε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ν. Δένδια στην Αγκυρα, ανέφερε πως «μετά τα βήματα στην Ανατ. Μεσόγειο, που απέκλεισαν την Τουρκία, τα αντίμετρα στα οποία προέβη η Τουρκία έκαναν την κατάσταση λίγο πιο τεταμένη. Η Ε.Ε. ενεπλάκη. Αλλες χώρες άρχισαν να εμπλέκονται. Πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Φυσικά, ενδέχεται να μην είμαστε σε θέση να χειριστούμε όλα τα θέματα σε μια συνάντηση ή σε αρκετές συναντήσεις».

Τσαβούσογλου: Διαχωρισμός των ελληνοτουρκικών από τις σχέσεις με Ε.Ε.-1
Το μενού και η αίθουσα όπου έλαβε χώρα το δείπνο Δένδια – Τσαβούσογλου.

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του κ. Δένδια. «Με τον κ. Δένδια στην Αγκυρα θα συζητήσουμε όλα τα θέματα, τις διαφωνίες, τα θέματα στην Ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο, το Κυπριακό… σκοπεύουμε να συναντηθούμε σε ένα φιλικό περιβάλλον. Και είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν για αυτά τα ζητήματα. Δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε. ή μια τρίτη χώρα για να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα και να βρούμε λύσεις. Μπορούμε να τα λύσουμε μόνο μιλώντας μεταξύ μας. Εμείς, ειδικά ο πρόεδρος Ερντογάν, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε πάντα υπέρ του διαμοιρασμού, τόσο στην Ανατ. Μεσόγειο όσο και σε άλλα θέματα, και ότι είμαστε υπέρ της εξεύρεσης ενός “κοινού τόπου”».

Εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Τσαβούσογλου δεν ήταν αρνητικός στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη καθώς δήλωσε πως «κάθε χώρα, δύο χώρες, τρεις χώρες μπορούν να διαπραγματευτούν πολυμερώς. Αυτή είναι η ουσία του καλέσματός μας για διάσκεψη επί της Ανατ. Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, κατά την επίσκεψη στη Λιβύη και την τελευταία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ο Mένφι τόνισε ότι είχαν τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες με την Τουρκία και ότι αυτές ήταν έγκυρες. Βέβαια, η Λιβύη μπορεί να συζητήσει αυτά τα θέματα με οποιονδήποτε, αλλά έχουμε επίσης μια συμφωνία που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας, η οποία είναι καταχωρισμένη στον ΟΗΕ και από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή