ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη Δένδια με αρχηγό αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Ανήμερα της συνάντησης Πούτιν - Λουκασένκο στη Μόσχα

Τηλεδιάσκεψη Δένδια με αρχηγό αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο. 

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου ως θεμελιώδεις αρχές. 

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη Λευκορωσία μέσω του διαλόγου, ενώ προσκάλεσε την κ. Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να επισκεφθεί την Αθήνα προσεχώς. 

Πούτιν με Λουκασένκο

Η συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της βαλτικής χώρας έρχεται την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντάται στη Μόσχα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ενώ το «θερμόμετρο» στην περιοχή παραμένει στα ύψη. 

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ο Πούτιν, κατά τη χθεσινή, ετήσια ομιλία του για την κατάσταση στη Ρωσία, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία. Στη Δύση «όλοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε» αλλά «τι θα γινόταν αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε επιτύχει;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε.

Λουκασένκο και Πούτιν κατηγορούν τους Δυτικούς για αποσταθεροποίηση των χωρών τους.  Σχετικά με τη σημερινή τους συνάντηση, αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν ανακοινώσουν νέα μέτρα «ολοκλήρωσης» των δύο χωρών τους, θέτοντας το Μινσκ ακόμη περισσότερο υπό την κηδεμονία της Μόσχας.