Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο

Η Τουρκία πρέπει να δεχτεί και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποδεχτεί τη Διεθνή Συνθήκη της Θάλασσας που είναι και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία πρέπει να δεχτεί και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποδεχτεί τη Διεθνή Συνθήκη της Θάλασσας (UNCLOS) που είναι και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «τότε θα πάμε μπροστά».

⇒ Διαβάστε επίσης: Ο Νίκος Δένδιας στην «Κ»: Τα ζητήματα με την Άγκυρα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί

Μιλώντας στο Euronews και αναφερόμενος στον διάλογό του με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν θα έλεγα πως υπάρχει επιδείνωση των σχέσεων μας με την Τουρκία. Η συζήτησή μου με τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν απλά ξεκαθάρισμα των θέσεών μας».

Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος τόνισε τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα ζητήματα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θέσεις που είναι ξεκάθαρες. «Και δεν πρόκειται για αμφισβητούμενα ζητήματα, είναι στην πραγματικότητα μαύρο και άσπρο» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν ήθελα να συμβεί αυτό που συνέβη. Επανέλαβα απλά αυτά που ήδη γνωρίζει η τουρκική πλευρά, τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ειδικά σε σχέση με το διεθνές δίκαιο το οποίο δεν χωράει πολλές απόψεις. Κάτι είτε είναι νόμιμο είτε παράνομο».

Ως προς τις επόμενες κινήσεις, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει με την Τουρκία και επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων, ωστόσο όπως τόνισε, πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες. «Όμως η Τουρκία δεν αποδέχεται τους κανόνες. Άρα για να λύσουμε τις διαφορές μας υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: Η Τουρκία να δεχτεί το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας από πλευράς Άγκυρας περί απώθησης μεταναστών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα για ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Αναφέρθηκε επίσης στις 400 τουρκικές υπερπτήσεις, τονίζοντας πως είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην «Κ», στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ταξίδι στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση». Ωστόσο, επεσήμανε ότι η συνάντηση, παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή