Αλέξης Τσίπρας: «Μητέρα των μαχών» τα εργασιακά

Αλέξης Τσίπρας: «Μητέρα των μαχών» τα εργασιακά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεμονία του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει προσωπικά πάνω του το θέμα τόσο της ανασύνταξης των δυνάμεων του κόμματος στον συνδικαλιστικό χώρο όσο και της αντίδρασης στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, η υπογραφή των μνημονίων, η έλλειψη δικτύωσης στα σωματεία, καθώς και η μη ισχυρή παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν το στοίχημα ιδιαιτέρως δύσκολο. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η «μητέρα των μαχών», όπως την έχει χαρακτηρίσει, θα καθορίσει την πορεία του κόμματος το επόμενο διάστημα. 

«Να μην κατατεθεί καν, να μην περάσουν αυτές οι αντιμεταρρυθμίσεις για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για τους εργαζομένους, από τη Βουλή των Ελλήνων, όποτε και αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα.

Επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη να αναδείξει ένα σκηνικό που να θυμίζει το 2015; Δεν είναι τυχαία η σύνδεση που έκανε ο τέως πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του με τις εποχές των μνημονίων αναφέροντας: «Γνωρίζουμε καλά ότι αυτές τις προθέσεις για τη διάλυση της εργασίας και την ταπείνωση των μισθών, τα “τζάκια” αυτά δεν τις έχουν εκφράσει τώρα. Τις έχουν επιχειρήσει χρόνια τώρα με αφορμή τα μνημόνια και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Με φόντο την Πρωτομαγιά και την κινητοποίηση που ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου στις 6 του επόμενου μήνα, το κάλεσμα που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο: «Σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας –κανείς δεν περισσεύει από αυτό τον πόλεμο–, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να υπερασπιστούμε το οκτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην καταγραφή και στην πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ίδιες τις ζωές μας».

Η στρατηγική της στοχοποίησης του πρωθυπουργού συνεχίζεται από την Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «χρέη» που έχει η κυβέρνηση όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε μεγάλα επιχειρηματικά «τζάκια». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας τους τόνους, ανέφερε: «Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν ο κυνισμός με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεπληρώσει αυτά τα χρέη, αυτές τις υποχρεώσεις του, και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης πια ασυδοσίας και τους εργαζομένους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που αν θυμάστε είχε υποσχεθεί και προεκλογικά».

«Ψεύτικοι εχθροί»

Για ψεύτικους εχθρούς που κατασκευάζει ο κ. Τσίπρας και για ψεύτικους πολέμους έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία: «Μιλώντας για τα εργασιακά λέει ό,τι φαντάζεται πως περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση που δεν έχει καν παρουσιαστεί. Μιλάει με κλισέ και συνθήματα του μακρινού παρελθόντος, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σύγχρονα προβλήματα», συμπλήρωσαν από τη «γαλάζια» παράταξη. Μάλιστα αναφέρθηκαν με σκωπτικό τρόπο στη συμμετοχή του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, στην εκδήλωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου».

Διαδικτυακά τη συζήτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά ζητήματα παρακολούθησαν περίπου 1.000 άτομα και εκτός από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους συμμετείχαν εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού από όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή