Το τελετουργικό εντός και εκτός των ιερών ναών

Το τελετουργικό εντός και εκτός των ιερών ναών

Self test για ιερείς, μάσκες για πιστούς

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιότυπη Ανάσταση θα κάνουν οι Eλληνες φέτος. Το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί νωρίτερα, ενώ οι ιερείς και το προσωπικό των εκκλησιών, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην κορυφαία στιγμή του χριστιανισμού, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν βρεθεί αρνητικοί στο self test για τον κορωνοϊό, το οποίο θα έχει προηγηθεί.

Ειδικότερα, ο διάλογος για τη λειτουργία των εκκλησιών και του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, που είχαν η κυβέρνηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατέληξε  σε συμφωνία, στα εξής:

• Χρονική μετάθεση του Επιταφίου στις 6 μ.μ. Oπως αναφέρθηκε, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον αύλειο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

• Ως προς την ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την προσαρμογή της ώρας τελετής της στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Δηλαδή, η ακολουθία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως τελείται κανονικά.

• Η τελετή της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ιερών ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η αναστάσιμη θεία λειτουργία εντός του ιερού ναού.

• Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

•  Για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το υπόλοιπο προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.
Από την άλλη, είναι δεδομένη η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, δηλαδή ο επαρκής αερισμός των χώρων, η τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής και η αντισηψία χεριών.

Τέλος, στις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φτάσει το Aγιο Φως στην Αθήνα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Oρος είναι τα μέλη της αποστολής, μόλις δύο άτομα, που θα παραλάβουν το Aγιο Φως από το Ισραήλ, να έχουν εμβολιαστεί ή να διαθέτουν μοριακό τεστ αρνητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή