ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο στην «Κ» – 21 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε.: Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη

Ανοικτή πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ώστε «να διαμορφώσουμε μαζί τα μελλοντικά βήματα», απευθύνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και άλλοι 20 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε., με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύει η «Κ»

Άρθρο στην «Κ» – 21 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε.: Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη

Θα θέλαμε να απευθύνουμε τις θερμότερες ευχές μας προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης. Αυτή η Ημέρα της Ευρώπης είναι ξεχωριστή. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, την εορτάζουμε υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας της COVID-19. Είμαστε στο πλευρό όλων όσων υπέφεραν εξαιτίας της πανδημίας.

Η φετινή Ημέρα της Ευρώπης είναι επίσης ξεχωριστή γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. υιοθετεί δήλωση για εργασία και κοινωνικά δικαιώματα

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνει χώρα αυτή η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των προηγούμενων ετών. Φαίνεται ενδεχομένως ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για μια εις βάθος συζήτηση ως προς το μέλλον της Ευρώπης στην παρούσα συγκυρία. Ωστόσο, η πανδημία της COVID-19 μας υπενθύμισε τι αξίζει αληθινά στη ζωή μας: η υγεία μας, η σχέση μας με τη φύση, η σχέση με τους συνανθρώπους μας, η αμοιβαία αλληλεγγύη και η συνεργασία. Εφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο που ζούμε. Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και τις αδυναμίες της. Πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι σύνθετες: από την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία πράσινων οικονομιών σε ισορροπία με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων παραγόντων έως και την προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών μας. Θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες μεθόδους και νέες λύσεις. Οπως σε κάθε δημοκρατία, η ισχύς μας έγκειται στη συμμετοχή των κοινωνιών μας, ώστε να αναδεικνύεται η καλύτερη πορεία προς το μέλλον. Οσο περισσότεροι συμμετέχουν σε μια ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση, τόσο καλύτερα για την Ενωσή μας.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία. Εχουν παρέλθει 70 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα και 64 χρόνια από τη γέννηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Ρώμη. Εκείνη την εποχή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν τρόπους να ενώσουν τη διαλυμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. Πριν από τριάντα έτη, η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη άρχισαν να έρχονται πιο κοντά. Χώρες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάθε χώρα φέρει τις δικές της ιστορικές εμπειρίες και βάρη του παρελθόντος, τα οποία αντιμετωπίζει τόσο με τις δικές της δυνάμεις όσο και μέσα από τις διακρατικές σχέσεις της.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα ειρήνης και συμφιλίωσης. Υπήρξε τέτοιο από τη σύλληψή του και παραμένει το ίδιο έως και σήμερα. Υποστηρίζουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη, μια Ευρώπη ολοκληρωμένη, ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική.

Ολες οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι εξαιρετικά επίκαιρες ακόμα και σήμερα: ελευθερία, ισότητα, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτος δικαίου και ελευθερία έκφρασης, αλληλεγγύη, δημοκρατία και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών. Πώς μπορούμε από κοινού να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης διατηρούν τη σημασία τους για το μέλλον;

Παρότι μερικές φορές η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουν ανακύψει κατά την τελευταία δεκαετία –από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έως τις προκλήσεις θέσπισης ενός δίκαιου μεταναστευτικού συστήματος της Ε.Ε. και τη συνεχιζόμενη πανδημία–, γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για καθέναν από εμάς εάν ήμασταν μόνοι. Ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη και να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση με τρόπο που θα μας καταστήσει πιο ανθεκτικούς στις μελλοντικές προκλήσεις;

Χρειαζόμαστε μια δυνατή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ενωση, μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα είναι παγκόσμια ηγέτις στη μετάβαση προς τη βιώσιμη, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που να μας αντιπροσωπεύει όλους, με ισχυρή την πεποίθηση πως πράξαμε ό,τι ήταν δυνατό προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ακούσουμε τους πολίτες μας, κυρίως τους νέους ανθρώπους. Δημιουργεί ένα πλαίσιο διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συζητήσεων για το τι περιμένουμε από την αυριανή Ε.Ε. και τι μπορούμε να συνεισφέρουμε σήμερα.

Πρέπει να αναλογιστούμε το κοινό μας μέλλον. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να μετάσχετε στη συζήτηση και να διαμορφώσουμε μαζί τα μελλοντικά βήματα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Dr. Alexander Van der Bellen, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας
Rumen Radev, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
Zoran Milanovic, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας
Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Milos Zeman, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας
Kersti Kaljulaid, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας
Sauli Niinistö, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας
Emanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Janos Ader, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας
Michael D. Higgins, Πρόεδρος της Ιρλανδίας
Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
Egils Levits, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας
Gitanas Nauseda, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας
George Vella, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας
Andrzej Duda, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας
Marcelo Rebelo de Sousa, Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας
Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας
Zuzana Caputova, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας
Borut Pahor, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας