Μήνυμα Δένδια για τερματισμό προκλήσεων

Μήνυμα Δένδια για τερματισμό προκλήσεων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γενικότερη συμφωνία για την αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ενημερώθηκαν χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια εξέφρασαν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει την Αγκυρα. Πλέον ενδεικτική η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του εκπροσώπου του, Γιώργου Κατρούγκαλου, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του διαλόγου με την Αγκυρα πέρα από τα ελάσσονα ζητήματα, όπως τα οικονομικά. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα περιμένει την απάντηση στην πρόσκληση που έχει αποσταλεί στην Αγκυρα για την ανταπόδοση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια. Δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ημερομηνία πιθανού τετ α τετ των ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έχουν προταθεί μια σειρά από ημερομηνίες μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Προς το παρόν η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει.

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Ομως, η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Και βέβαια, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του διεθνούς δικαίου». Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, αποδίδοντας το αδιέξοδο στην τουρκοκυπριακή και τουρκική αδιαλλαξία.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι το κόμμα του θεωρεί πως «πρέπει να έχουμε μια ενεργητική επιμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου» και σημείωσε ότι διαφωνεί «ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να περιοριστεί σε ελάσσονα θέματα, όπως τα οικονομικά. Αντιθέτως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που αυτή τη στιγμή δέχεται η Τουρκία και για λόγους που ανάγονται στην εσωτερική οικονομική κατάσταση, όσο και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο των σχέσεων με την Αμερική και την Ε.Ε., ούτως ώστε να προωθήσουμε ενεργητικά τον διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν». Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας ότι ακόμα αναμένονται τα μνημόνια προς υπογραφή.

«Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και λειτουργεί ως προς το Κυπριακό με λογική διχοτόμησης και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κράτος-ταραξία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος του τομέα Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Στις συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στη Γάζα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, κάνοντας ωστόσο και νύξη για τα ελληνοτουρκικά. Εκανε λόγο για «παζάρι μέσω των διερευνητικών και άλλων συνομιλιών όπως είναι σε νατοϊκό επίπεδο, και περισσότερο μέσα από τις εντάσεις και την προσπάθεια συμβιβασμού εκτιμούμε ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί έδαφος ενός κεντρικότερου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος ενεργειακών ομίλων».

Ο Κρις Βαν Χόλεν

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα να χτίζουμε σχέσεις με την Ελλάδα». Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «οι Τούρκοι αγνοούν και τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της Κύπρου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή