Σήμα παραμονής στην ηγεσία ΚΙΝΑΛ

Σήμα παραμονής στην ηγεσία ΚΙΝΑΛ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα» Η αποστροφή αυτή της Φώφης Γεννηματά, κατά τη χθεσινή συνέντευξή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αποτέλεσε ένα ακόμη σαφές μήνυμα με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, επικυρώνοντας ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή της και καταγράφοντας το πολιτικό στίγμα με το οποίο σκοπεύει να πορευτεί.

Η κ. Γεννηματά, αναλύοντας το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης –το οποίο πριν από μερικούς μήνες είχε δημιουργήσει «θολό»τοπίο στη Χαρ. Τρικούπη, χρησιμοποιούμενο σε άλλο πλαίσιο από τον Γ. Παπανδρέου– επιχείρησε να θέσει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Αφενός μιλώντας για «αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ.»και αφετέρου, στρεφόμενη προς τα αριστερά, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί να καβαλήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας, το οποίο όμως δεν περνά στις ανάγκες τού σήμερα». Εν ολίγοις, το μήνυμα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν διπλό. Πρώτον, προς τις αντίπαλες εσωκομματικές τάσεις, εντός των οποίων… ψιθυρίζεται ακόμη ότι η ίδια εξακολουθεί να ζυγίζει το αν θα είναι υποψήφια, κάτι που είναι γεγονός πως δεν συμβαδίζει με τις τοποθετήσεις της το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον.

Δεύτερον, αποτέλεσε και ένα καθαρό στίγμα αυτονομίας γενικώς, αλλά και πλήρους διαφοροποίησης συγκεκριμένα από την Κουμουνδούρου, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα που μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως κίνημα διαμαρτυρίας και όχι ως προοδευτικός πόλος. Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η αναφορά της κ. Γεννηματά σε «νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο»ως βασικό αφήγημα της Χαρ. Τρικούπη. Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες γύρω από την πράσινη ατζέντα (όπως ο κλιματικός νόμος) έχουν φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση να τους «ακολουθεί»σε ένα πεδίο που προσφέρεται για… προοδευτικό μπρα ντε φερ. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, το εν λόγω θέμα αναδείχθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας τους δεσμούς με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, προς τους οποίους είναι γνωστό ότι επιχειρεί να απευθυνθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή