Μητσοτάκης – Ζάεφ: Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στο επίκεντρο

Μητσοτάκης – Ζάεφ: Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στο επίκεντρο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., υπό τον όρο της τήρησης όλων όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ετάχθη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο ηγέτες διερεύνησαν τη δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, ιδιαίτερα στην οικονομία και στην ενέργεια, ενώ, όπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, «επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας». 

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Αθήνα τάσσεται κατά οποιασδήποτε σκέψης για διαχωρισμό (decoupling) των υποψηφιοτήτων για ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών – όπως έχουμε συζητήσει. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην Ε.Ε.». 

Ο κ. Ζάεφ, από την πλευρά του, συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας και επισήμανε ότι βασικός σκοπός του ήταν να μιλήσει για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. «Θα ήθελα να συζητήσουμε και για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., καθώς εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος, και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. Γιατί νομίζω πως το 2003 η σύνοδος της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλες τις βαλκανικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι», είπε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική» για τη χώρα του και τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «πέρα από το μέλλον στην Ε.Ε.». Ο κ. Ζάεφ εκδήλωσε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες της χώρας του και επισήμανε ότι «πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO. Τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό μας κατά τη διάρκεια της τελετής και αυτό προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες μας».

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει ο τουρισμός ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, είπε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στα τελικά στάδια των επαφών με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» για τον αγωγό πετρελαίου από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί προς Σερβία και Κόσοβο. Αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες με τους ομίλους Κοπελούζου για τα ενεργειακά projects στην Αλεξανδρούπολη και Μυτιληναίου για τη μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή