Τέλος η απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Τέλος η απλή αναλογική στους ΟΤΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η αλλαγή της νομοθεσίας για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το σχέδιο νόμου που καταργεί την απλή αναλογική ως σύστημα για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» κατατέθηκε χθες στη Bουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα. Oπως προβλέπεται, ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό 43% και μία ψήφο. Παράλληλα, προκειμένου μια παράταξη να μπορεί να εκλέξει δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο θα πρέπει να επιτύχει ποσοστό άνω του 3% στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχει καθοριστεί και για τις εθνικές εκλογές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου ανά δήμο ή περιφέρεια. Ταυτόχρονα, οι δήμαρχοι ή οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διενεργηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024.  

Ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγει τα 3/5 των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε «ότι το νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται σε εντελώς ουδέτερο πολιτικό χρόνο, υλοποιώντας τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού. 

Σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια χωρίς εξαίρεση, μια ρύθμιση που αποφασίστηκε έπειτα από σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Τελικά πρόεδρος εκλέγεται όποιος εξασφαλίζει τους περισσότερους σταυρούς από τον πρώτο γύρο, ανεξάρτητα από συνδυασμό. 

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών με δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πύλη gov.gr με τη χρήση είτε του πατρωνύμου είτε του μητρωνύμου. Η κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών επιβάλλεται να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του έτους των εκλογών, ενώ έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο. Τα χρονικά αυτά όρια δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιείται καλύτερος έλεγχος στις εκλογικές δαπάνες και παράλληλα οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα. 

Προβλέπεται, επίσης, μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Επιπλέον, σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητάς του. 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο και στη συνέχεια θα προωθηθεί στην Ολομέλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή