Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός – Εγκαινιάζονται τα αεροδρόμια της Fraport

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός – Εγκαινιάζονται τα αεροδρόμια της Fraport

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθεί στις 20:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κυβερνητικές πηγές εστιάζουν στο γεγονός ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό, καθώς η Fraport παρέδωσε τον Φεβρουάριο 14 αναβαθμισμένα και ασφαλή αεροδρόμια.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός – Εγκαινιάζονται τα αεροδρόμια της Fraport-1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

 

Όλο το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει πέντε νέους σύγχρονους αεροσταθμούς, πέντε επεκτάσεις αεροσταθμών, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, 12 ανακαινισμένους διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης, ενώ κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός – Εγκαινιάζονται τα αεροδρόμια της Fraport-2

Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.

Αναλυτικότερα, τα αεροδρόμια στα οποία τα έργα αναβάθμισης ολοκληρώθηκαν πρώτα ήταν της Ζάκυνθου, της Κρήτης στα Χανιά και της Καβάλας. Στη Ζάκυνθο, υλοποιήθηκε η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού οπότε τα check- in αυξήθηκαν κατά 35% και τα σημεία ασφαλείας κατά 150%. Στο αεροδρόμιο  Χανίων αναδιοργανώθηκε πλήρως ο αεροσταθμός, οι πύλες αυξήθηκαν κατά 25% και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου διπλασιάστηκαν. Ανάλογες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν και στην Καβάλα όπου στο «Μέγας Αλέξανδρος», μεταξύ άλλων, επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 1.900τ.μ.

Στην ηπειρωτική χώρα, ένα ακόμα αεροδρόμιο που άλλαξε εντελώς είναι αυτό του Ακτίου το οποίο επεκτάθηκε κατά 2.500τ.μ, αναμορφώθηκε πλήρως και έχει πλέον 14 check-in, 7 πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας. Στη Σάμο, μετά και την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και την επέκταση κατά 1.500τ.μ., έχουν προκύψει αύξηση του αριθμού των check-in, των πυλών αναχώρησης και των σημείων ασφαλείας. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου, είναι μεγαλύτερο κατά 2.200 τ.μ. και πλήρως ανακαινισμένο, ενώ στη Μυτιλήνη, το «Οδυσσέας Ελύτης», διαθέτει έναν εκ βάθρων ολοκαίνουργιο σύγχρονο αεροσταθμό έκτασης 7.100τ.μ.  

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» της Κεφαλονιάς έχουν δώσει έναν νέο αεροσταθμό επιφάνειας 10.700 τ.μ. γεγονός που συνεπάγεται με αυξημένα check-in κατά 70%, με διπλάσια σημεία ασφαλείας και διπλάσιες πύλες αναχωρήσεων.

Ο ολοκαίνουργιος και μεγαλύτερος κατά 50% αεροσταθμός στο αεροδρόμιο Μυκόνου, που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες αεροδρομικές υποδομές, έχει πλέον περισσότερα check-in και πύλες αναχωρήσεων ενώ έχει αξιοποιηθεί πλήρως η επέκταση του τερματικού σταθμού για τη διευκόλυνση των επιβατών και των χρηστών του αερολιμένα.

Το αεροδρόμιο της Ρόδου, έχει μια εντελώς διαφορετική και αναβαθμισμένη εικόνα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, με αναδιαμορφωμένο τον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και αύξηση σημείων check-in, ιμάντων παραλαβής αποσκευών και σημείων ασφαλείας και ελέγχου.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός – Εγκαινιάζονται τα αεροδρόμια της Fraport-3

Το ίδιο ισχύει και για το «Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας που παραδόθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο νέος τερματικός σταθμός επιφάνειας 10.400τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου φιλοξενεί 28 check-in, 8 σημεία ελέγχου και 12 πύλες αναχώρησης.

Τα τρία αεροδρόμια που ακολούθησαν είναι εκείνα της Κω, της Σαντορίνης και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Στην Κω, η Fraport Greece, προχώρησε σε κατασκευή νέου αεροσταθμού συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., στην κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος. Στη Σαντορίνη, ο νέος αεροσταθμός 15.000 τ.μ.,  πρόκειται να αναβαθμίσει πλήρως την ταξιδιωτική εμπειρία.

Τέλος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο διαχείρισης της Fraport Greece για την αναβάθμιση του οποίου επενδύθηκαν 100 εκατ. ευρώ,  το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, διαθέτει έναν νέο τερματικό σταθμό ο οποίος συνδέεται με τον προϋπάρχων με αερογέφυρες. Με αυτό τον τρόπο διπλασιάστηκε η συνολική έκταση των αεροσταθμών του αεροδρομίου. Νέοι χώροι check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και αγορών συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «πέραν της βελτίωσης των ίδιων των υποδομών βελτιώνεται και η εικόνα της χώρας και οι υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες.

«Πολύ διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι»

«Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group.

Για το κεφάλαιο του τουρισμού και την πρόταση της Ελλάδας για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, εφέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%».

Μιλώντας για χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει προχωρήσει σημαντικά, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα.

«Εφέτος το καλοκαίρι έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παρά ποτέ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει σημαντικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή