Μετωπική για τη λειτουργία της Βουλής

Μετωπική για τη λειτουργία της Βουλής

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, εν μέσω των περιορισμών που εξαιτίας της πανδημίας έχουν από μηνών τεθεί και οι οποίοι δεν έχουν αρθεί στο σύνολό τους, συμπεριλαμβάνεται με υψηλούς τόνους πλέον εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κύκλο των θεμάτων που εγείρει, διαμορφώνοντας συνθήκες πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό. 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «μετατρέπετε τη Δημοκρατία σε “θεραπαινίδα” σας και τη Βουλή σε “θέατρο σκιών”», με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να απορρίπτει απολύτως τις κατηγορίες, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις εισηγήσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας, αλλά και με τα άλλα κόμματα να τηρούν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΙΝΑΛ

Μάλιστα εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, παρά την κριτική προς την κυβέρνηση επί των ιδίων θεμάτων, επισημάνθηκε ότι με επιλογές του ο ΣΥΡΙΖΑ «εκχυδαΐζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και προσβάλλει το εθνικό Κοινοβούλιο».

Με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, περιορισμένο αριθμό παρόντων με φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι βουλευτές με επιστολική ψήφο.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας», είπε ο κ. Τσίπρας και, προαναγγέλλοντας ένα είδος κοινοβουλευτικού «αντάρτικου», δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην τηρεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του το μέτρο της εξ αποστάσεως συμμετοχής στις διαδικασίες: «Από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους θα προσέρχονται κανονικά στην Ολομέλεια, είτε το θέλετε είτε όχι, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας», είπε και πρότεινε, μεταξύ άλλων, ειδική διαδικασία εμβολιασμού όσων βουλευτών δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Παρεμβαίνοντας άμεσα ο πρόεδρος της Βουλής, αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει σε κανένα κράτος στον κόσμο ειδική μεταχείριση των μελών των κοινοβουλίων στο θέμα του εμβολιασμού, αναφέρθηκε στα κρούσματα που υπήρξαν εντός της Βουλής το προηγούμενο διάστημα αλλά και στις εισηγήσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας.

«Εντός του Κοινοβουλίου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου νόσησαν από COVID-19 ή ήταν θετικά στον κορωνοϊό 107 άτομα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας, για να συνεχίσει λέγοντας ότι στο τελευταίο έγγραφό τους οι υγειονομικοί της Βουλής αναφέρουν: «Εχοντας υπόψη τη σχετική βιβλιογραφία που συνεχώς επικαιροποιείται και οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αντίστοιχων οργανισμών της Ευρώπης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτείνουμε ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην Ολομέλεια να μείνει ο ίδιος επί του παρόντος και να επανεκτιμηθεί σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες το ενδεχόμενο τροποποίησής του με βάση τα νέα δεδομένα».

«Εκνευρισμός»

Από την πλευρά του, ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η όξυνση των τόνων από τον κ. Τσίπρα οφείλεται στον εκνευρισμό που έχουν προκαλέσει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσα αποκαλύπτονται στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του κ. Νίκου Παππά.

Κοινοβουλευτικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει κατά το προσεχές διάστημα την επιθετική κριτική του για ανάλογου περιεχομένου «θεσμικά» ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή