Ελληνοτουρκικά: Στο προσκήνιο η θετική ατζέντα

Ελληνοτουρκικά: Στο προσκήνιο η θετική ατζέντα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα που χρονίζουν από τη δεκαετία του 1970 και άλλα που συζητήθηκαν στην πορεία κατά τους διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων τέθηκαν ξανά στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και συζητήθηκαν και χθες στο Μαξίμου κατά τη συνάντηση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν κατά τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά και 8 που είχε προτείνει η τουρκική). Επιπλέον προστέθηκαν δύο ακόμα για πρώτη φορά κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα. Αυτά είναι η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά της COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής συνεργασίας. Συνολικά οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματικές), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική). Οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και συμφωνήθηκε να υπάρξει νεότερη συνάντηση των δύο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί εις βάθος ο οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου, που αφορά τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δεύτερη γέφυρα και το τελωνείο των Κήπων στον Εβρο, την ακτοπλοϊκή διασύνδεση από τη Σμύρνη προς τη Θεσσαλονίκη για κάποιους τουλάχιστον μήνες τον χρόνο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των δύο υφυπουργών συμφωνήθηκε και η ενεργοποίηση διαφόρων κοινών επιτροπών και ομάδων εργασίας που θα συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση να προχωρήσουν. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν και θέματα διμερούς συνεργασίας και στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς και ευρύτερα σε θέματα που άπτονται των επαφών των δύο λαών (people to people contacts). Ενδεικτικό πάντως της προόδου που σημειώθηκε αυτή τη φορά είναι ότι στις συζητήσεις προστέθηκαν δύο ακόμα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τα οποία όσες φορές είχαν τεθεί στο παρελθόν δεν εντάσσονταν ποτέ στην ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή