Κυβέρνηση: Βίζα για ψηφιακούς νομάδες

Κυβέρνηση: Βίζα για ψηφιακούς νομάδες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από την αγορά των ψηφιακών νομάδων (επαγγελματίες που δουλεύουν για την εταιρεία τους σε άλλη χώρα μέσω τηλεργασίας) είναι πλέον η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να φέρει εντός του θέρους βίζα για τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας από την είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά είναι πως, σύμφωνα με έρευνες, οι digital nomads θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύριο έως το 2035 και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ χαμηλά στην προσέλκυση νομάδων, αφού είναι στην 50ή θέση από τις 85.

Συνεπώς τα περιθώρια είναι τεράστια. Σε έρευνα δε που έκανε προσφάτως το ΜΙΤ εξαγόταν το συμπέρασμα πως αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. «κλασικών» τουριστών. Η πανδημία έφερε εμφατικά στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη τάση και ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι ήδη μεγάλος. Η Ελλάδα επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της για τους τηλεργαζόμενους με αιχμή: το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες, την υψηλή ποιότητα ζωής, την αξιοπιστία κατά τη διαχείριση κρίσεων, τη ζώνη ώρας που επιτρέπει τον συντονισμό με αγορές διαφορετικών ημισφαιρίων εντός της ίδιας εργάσιμης ημέρας, την πολυσυλλεκτική κοινωνία, την ένταξη σε Ε.Ε., ΟΝΕ και Ζώνη Σένγκεν και, πλέον, τον υψηλό ρυθμό ψηφιακού μετασχηματισμού. Μάλιστα, μια νέα αξία στον κόσμο της τηλεργασίας την επομένη της πανδημίας, σύμφωνα με το US Chamber of Commerce Foundation, είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή μια κοινωνία αλληλέγγυα και διαδραστική. Η Ελλάδα ήδη από το 2017 κατατασσόταν εξαιρετικά ψηλά στις κοινωνίες ενσυναίσθησης (19η) έναντι π.χ. της Εσθονίας (61η) ή της Κροατίας (46η) που εισήγαγαν πρώτες τις Digital Nomad visas.  

Στόχος οι Βρετανοί

Μετά τις student και business visas, το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος αν. υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνεργασία με τον Νότη Μηταράκη και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εισάγει την Digital Nomad Visa με τροποποίηση στην παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4251/2014 (τροπολογία μεταναστευτικού κώδικα) για την εθνική θεώρηση εισόδου για διαμονή στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή τηλεργασίας εξ αποστάσεως αποκλειστικά προς το εξωτερικό.

Η τροποποίηση δίνει τη δυνατότητα νέας αίτησης του ενδιαφερομένου μετά τη λήξη της αρχικής διετίας (1+1), ενώ παρέχει αυστηρές εγγυήσεις: α) ότι ο ενδιαφερόμενος (και ο/η σύντροφός του) δεν θα απασχοληθεί στην ελληνική αγορά εργασίας και β) ότι ο ενδιαφερόμενος θα διαθέτει εισόδημα ικανό για βιοπορισμό. Το δεύτερο ιδιαίτερα ενδιαφέρον που εισάγει το ΥΠΕΞ είναι πως ενώ η παραμονή για όλους είναι αρχικά τρεις μήνες, για τους Βρετανούς θα είναι έξι μήνες, καθώς το Βrexit δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεταφορά ψηφιακών νομάδων. Τελικός στόχος μέσω αυτής της διαδικασίας είναι να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης για επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, που μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην κατανάλωση στους κλάδους της εστίασης, της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού.

Σε δεύτερο χρόνο, κάποιοι από αυτούς μπορεί να θελήσουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εξ ου και η ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί για μειωμένη φορολογία 50% για 7 χρόνια σε όσους αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ενημέρωση και υποστήριξη των ψηφιακών νομάδων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και συναφής επικοινωνιακή εκστρατεία από το υπουργείο Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή