ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Στον Έβρο το τελειότερο σύστημα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων

Μ. Σχοινάς: Στον Έβρο το τελειότερο σύστημα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων

Σε συνοριακή περιπολία της Frontex στον ποταμό Έβρο θα συμμετάσχει την Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Θράκη.

Ο κ. Σχοινάς θα επισκεφτεί τον Μεθοριακό Σταθμό στους Κήπους, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Frontex και αξιωματικούς στη Γέφυρα του Έβρου.

«Θέλω το κέντρο βάρους αυτής της επίσκεψης να είναι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Θα ενημερωθώ απότις ομάδες της Frontex, της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που λειτουργούν στον Έβρο. Θα έχω μάλιστα την χαρά να κάνω μια περιπολία μαζί τους. Η ΕΕ θα έχει σε λίγο καιρό το τελειότερο σύστημα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων στον κόσμο, όχι μόνο με όρους φύλαξης αλλά και με όρους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων που χρειαζόμαστε. Με την επίσκεψή μου στο εξωτερικό σύνορο στον Έβρο θέλω να δείξω συμβολικά αυτήν την διαδικασία», είπε ο κ. Σχοινάς στο euronews.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Θράκη ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφθεί το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην περιοχή και έχει χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ενώ θα επισκεφτεί την έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή και θα απευθύνει ομιλία στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στην Κομοτηνή στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και θέλω να τους πω ότι η Θράκη είναι μια απόδειξη αυτού που λέμε ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, όπου συμμετέχουν πολιτιτισμοί, διάφορες παραδόσεις, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κλίμα με ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Με χαρά προσβλέπω αυτήν την ευκαιρία, με αυτήν την επίσκεψη, να περάσω αυτά τα μηνύματα», σχολίασε ο κ. Σχοινάς.

Δεκαπέντε μήνες μετά τα γνωστά επεισόδια στον Έβρο με την προώθηση από την Τουρκία χιλιάδων μεταναστών στην συνοριογραμμή και την απόπειρα μαζικής εισόδου τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Η νέας μας πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που καταθέσαμε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει τρεις βασικές διαστάσεις.

Η πρώτη είναι να δουλέψουμε καλύτερα με τους γείτονές μας, με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, να φτιάξουμε συμφωνίες που θα τις εμπλέξουν στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η δεύτερη διάσταση είναι αυτό που λέγαμε πριν, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης έτσι ώστε η Ένωση να παραμείνει ένας προορισμός ασύλου για όσους το δικαιούνται αλλά για αυτούς που δεν το δικαιούνται να είναι ένα μηχανισμός ελέγχου που θα τους βοηθάει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους. Και η τρίτη διάσταση είναι ένα σύστημα αλληλεγγύης και επιμερισμού των βαρών ανάμεσα σε όλες τις 27 χώρες της Ένωσης και όχι μόνο όπως γίνεται τώρα στις χώρες πρώτης υποδοχής».