Aναβάθμιση αντιπροσώπευσης Κοσόβου στην Αθήνα

Aναβάθμιση αντιπροσώπευσης Κοσόβου στην Αθήνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πρίστινα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, που η Αθήνα γίνεται αποδέκτης πιέσεων σχετικά με το καθεστώς των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με το Κόσοβο. Αν και στην Αθήνα δεν συζητείται το ενδεχόμενο αναγνώρισης της χώρας, έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση του καθεστώτος του γραφείου εμπορικής αντιπροσώπευσης του Κοσόβου που λειτουργεί στην Αθήνα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», μετά την αναβάθμιση η αντιπροσωπεία του Κοσόβου στην Αθήνα θα μπορεί να συζητάει και επί πολιτικών ζητημάτων σε επίπεδο διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, δεν θα έχει πρόσβαση στην ιεραρχία του υπουργείου (υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας, πολιτικός διευθυντής), ούτε και θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα σύμβολα και τη σημαία του Κοσόβου. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή ίσως είναι και η ύστατη παραχώρηση που μπορεί να κάνει η Αθήνα έναντι της Πρίστινα στην παρούσα φάση.

Η αναγνώριση είναι εξαιρετικά δύσκολη για δύο βασικούς λόγους. Κατ’ αρχάς, διότι θα αποτελούσε ένα προηγούμενο συνδεδεμένο άμεσα με την κατάσταση στην Κύπρο. Και εν συνεχεία, διότι θα αποδυνάμωνε την ελληνική επιχειρηματολογία περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας.

Αυτή η έστω περιορισμένη αλλαγή πολιτικής της Αθήνας έναντι της Πρίστινα μαρτυρά τις πιέσεις που υπάρχουν για συνολική εκ νέου χάραξη της βαλκανικής πολιτικής σημαντικών παραγόντων της Δύσης. Είναι επίσης βέβαιο ότι θετικά διάκεινται και παράγοντες στην ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές μεταξύ Αθήνας και Πρίστινα συζητήθηκαν αρκετά τις προηγούμενες εβδομάδες και στο Βελιγράδι.

Οι Κοσοβάροι ετοιμάζουν πάντως θερμή υποδοχή στον κ. Δένδια, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, την πρόεδρο Βγιόσα Οσμάνι-Σαντρίου, τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, την πρόεδρο της βουλής Γκλάουκ Κονγιούφτσα και την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ντόνικα Γκερβάλα-Σβαρτς.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες του κ. Δένδια στην Πρίστινα αναμένεται να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα και στην οικονομική συνεργασία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τους υπηρετούντες στην Πρίστινα Ελληνες υπαλλήλους διεθνών οργανισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή