Μητσοτάκης – Ράμα: Επιτάχυνση διαδικασιών για τη Χάγη

Μητσοτάκης – Ράμα: Επιτάχυνση διαδικασιών για τη Χάγη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για επιτάχυνση της ήδη συμφωνημένης παραπομπής στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έκαναν χθες Κυριάκος Μητσοτάκης και Εντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου βρέθηκαν αμφότεροι.  

Ο Ελληνας με τον Αλβανό πρωθυπουργό συμφώνησαν πως μετά και την ολοκλήρωση των αλβανικών εκλογών –η προηγούμενη συζήτηση είχε γίνει πριν από τις εκλογές στη γειτονική χώρα– μπορεί να επισπευθεί η υπογραφή του συνυποσχετικού, λύνοντας ένα χρονίζον πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο τραπέζι και το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ε.Ε. προς την Αλβανία. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε επανέλαβε στον Αλβανό ομόλογό του πως η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας, ενώ τον συνεχάρη και για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, που παραδόθηκαν χθες στα Τίρανα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας, η οποία, όπως είπε, επιτρέπει την άρση των περιορισμών από τη βρετανική κυβέρνηση για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον και για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση ώστε να μπορέσει να αποδώσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οσον αφορά το Κυπριακό υπογράμμισε ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορούν να συμφωνηθούν μόνο εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Η.Β., συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου, καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τζόνσον για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή