Κυβέρνηση: Ασφαλιστικό και αξιολόγηση σε πρώτο πλάνο

Κυβέρνηση: Ασφαλιστικό και αξιολόγηση σε πρώτο πλάνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα βασικότερα θέματα που δεσπόζουν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς αποτελούν εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την κυβέρνηση, τις οποίες μάλιστα είχε εξαγγείλει προεκλογικά: το πρώτο αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουν Χατζηδάκης και Τσακλόγλου και αφορά τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» επικουρικής ασφάλισης για κάθε νέο –έως 35 ετών– ασφαλισμένο, στον οποίο θα σωρεύονται οι εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί είτε από τον εργοδότη είτε από τον ίδιο εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο. Το ποσό που θα παρακρατείται θα είναι 6% και από εκεί και πέρα ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει την τοποθέτηση των εισφορών του σε περιορισμένο αριθμό χαρτοφυλακίων, διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου, αφού πρώτα λάβει την κατάλληλη πληροφόρηση από το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. Οταν έρθει η ώρα ο ασφαλισμένος να πάρει σύνταξη, αυτή θα βασίζεται στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει κρατική εγγύηση ώστε η καταβαλλόμενη σύνταξη να αντιστοιχεί τουλάχιστον στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. To νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/2022. 

Το έτερο σημαντικό νομοσχέδιο που εισέρχεται σήμερα στο υπουργικό είναι από τη Νίκη Κεραμέως και αφορά την εκπαίδευση ευρύτερα και όχι μόνο την αξιολόγηση. Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του υπουργείου, που προβλέπουν μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία της σχολικής μονάδας και αξιολόγηση εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης για όλες τις δομές υποστήριξης του σχολείου και τα στελέχη. Και τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, που ήδη προκαλούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τον Αύγουστο.

Το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως φτάνουμε στο τέλος της περιπέτειας με τον κορωνοϊό, αλλά το πρόβλημα εντός του θέρους δεν θα είναι πλέον η διαθεσιμότητα του εμβολίου, «όσο η προθυμία των υπόλοιπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν». Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε μάλιστα στις νεότερες ηλικίες, «οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή