Γιατί κυριαρχεί δημοσκοπικά η κυβέρνηση; 

Γιατί κυριαρχεί δημοσκοπικά η κυβέρνηση; 

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές η κυβέρνηση ΝΔ έχει διευρύνει τη διαφορά της από την αντιπολίτευση. Φαίνεται πως υπάρχουν τέσσερις λόγοι.   

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΝΔ συμπληρώνει σε μερικές μέρες δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Βρίσκεται στο μέσον της θητείας της το οποίο συνήθως αποτελεί το δυσκολότερο σημείο για κάθε κυβέρνηση. Αφενός διότι η περίοδος χάριτος έχει εκπνεύσει. Αφετέρου γιατί η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής έχει, θεωρητικά, αρχίσει να προκαλεί φθορά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Pulse (02/06), όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά υπολείπονταν δημοσκοπικά της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά το μέσον της θητείας τους. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως αποτελεί εξαίρεση. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές έχει διευρύνει τη διαφορά της από την αντιπολίτευση. Επιπλέον, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, το δυνητικό εκλογικό της ποσοστό, τη στιγμή αυτή, υπερβαίνει εκείνο των προηγούμενων εκλογών.

Το ερώτημα είναι γιατί. 

Φαίνεται πως υπάρχουν τέσσερις λόγοι.   

Πρώτον, η ΝΔ φαίνεται να εκπληρώνει τις, ούτως ή άλλως, φειδωλές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έχει προωθήσει πολιτικές μείωσης φόρων και εισφορών, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της δημόσιας ασφάλειας και περιορισμού των μεταναστευτικών ροών. Στο οικονομικό πεδίο, είναι αξιοσημείωτο, ότι η κατεύθυνση της φορολογικής κι επενδυτικής πολιτικής παραμένει αμετάβλητη, παρά την ύφεση που έχει επιφέρει η πανδημία. 

Δεύτερον, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποδυναμώσει, σε ένα βαθμό, τα αντι-δεξιά ανακλαστικά τμήματος του εκλογικού σώματος. Αν και προεκλογικά είχε δεχθεί κριτική για «κρυφή» ατζέντα λιτότητας, περικοπών και απολύσεων στο Δημόσιο, μετεκλογικά οι σχετικές εκτιμήσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί.    

Τρίτον, από τις εκλογές έως σήμερα η κυβερνητική παράταξη παραμένει ο πιο αξιόπιστος εκπρόσωπος της λεγόμενης «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» τάσης σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης. Κάτι που αντανακλάται στην εκλογική της βάση που παραμένει ιδεολογικά πολυσυλλεκτική περιλαμβάνοντας κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς. Κοινός τους παρονομαστής, όπως έχουν δείξει εμπειρικές εκλογικές έρευνες, η «αρνητική κομματική ταύτιση».  

Τέταρτον, η ικανοποίηση από τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, Από τον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά έως την πανδημία, οι χειρισμοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αξιολογούνται θετικά.

Συνεπώς η ΝΔ φαίνεται πως έχει διατηρήσει την πολιτική της αξιοπιστία και κατ’ επέκτασιν την εμπιστοσύνη της εκλογικής της βάσης. 

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η οικονομία βρίσκεται σε κρίση με συνέπεια η δυσαρέσκεια και η απαισιοδοξία για το μέλλον να είναι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, υψηλές. Βεβαίως, για την ώρα τουλάχιστον, η κυβέρνηση δεν χρεώνεται, στα μάτια της κοινής γνώμης, την ευθύνη για τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις. Η αιτία θεωρείται εξωγενής και αποδίδεται κυρίως στον κορωνοϊό. Από τη στιγμή όμως που θα ξεπεραστεί η πανδημία, η ΝΔ θα αρχίσει εκ των πραγμάτων να χρεώνεται την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Στις συνθήκες αυτές θα κληθεί να προστατέψει την πολιτική της αξιοπιστία και τη δημοκοπική της απήχηση.   

*Ο Πάνος Κολιαστάσης είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Queen Mary University of London (QMUL) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή