ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Απορριπτέα η θέση της Τουρκίας για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Απορριπτέα η θέση της Τουρκίας για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οκ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τουρκική θέση αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, αίτημα προς το οποίο επιφυλάξεις έχιε διατυπώσει μόνο η Τουρκία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά.

Ναι στη χρηματοδότηση υπό όρους 

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα»