Σύνοδος Κορυφής: Τα δύο «κέρδη» της Αθήνας στα συμπεράσματα για Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Τα δύο «κέρδη» της Αθήνας στα συμπεράσματα για Τουρκία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Βελτιώσεις σε δύο κρίσιμα σημεία όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία απέσπασε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σχετικά με την ανάγκη η Άγκυρα να επιμείνει στην πολιτική αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Επιπλέον, στην παράγραφο για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ρητά την πλήρη δέσμευσή του υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σημειώνει επίσης τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και τα τελικά συμπεράσματα επρόκειτο να υιοθετηθούν επισήμως στο δείπνο των ηγετών.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Συνόδου Κορυφής στην Αγκυρα: Καταδικάζουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών

Υπενθυμίζεται ότι την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τουρκική θέση αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα»

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή