Συνέδριο ΚΚΕ: Πρεμιέρα με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο ΚΚΕ: Πρεμιέρα με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΚΚΕ ο Δημ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε κόμματα που «με άλλοθι την πανδημία αναβάλλουν συνέδρια για να κρύψουν τη γύμνια της εσωκομματικής τους ζωής».

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, με τους συνέδρους να κρατούν μεταξύ τους αποστάσεις τουλάχιστον δύο καθισμάτων, την αυλαία του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ άνοιξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, εξαπολύοντας επίθεση στα αστικά κόμματα και στη στήριξη που, όπως τόνισε, δίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 σήμερα επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στην εργατική – λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, στην αντικαπιταλιστική κατεύθυνση του αγώνα, να παραπλανούν, να καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες, να συντηρητικοποιούν με τη διάδοση κοσμοπολίτικων, ουτοπικών αντιλήψεων. Η Ν.Δ. και η Ελληνική Λύση επιδίδονται κυρίως στη διάδοση του αντικομμουνισμού, εθνικιστικών, ρατσιστικών, οπισθοδρομικών απόψεων, παρότι η Ν.Δ., ενίοτε, κάνει και προσπάθειες να εμφανισθεί ως πιο μετριοπαθής, κεντρώα δύναμη. Αυτός όμως είναι αντικειμενικά ο πολιτικός καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ τους, με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να παραπαίει ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. επιχείρησε να αναδείξει το ιδεολογικό χάος που χωρίζει το κόμμα του με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόβοντας για άλλη μια φορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας για προοδευτική διακυβέρνηση. Για το εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως το νομιμοποίησε «ψηφίζοντας 55 άρθρα του, παραβλέποντας ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει, αφού οι κατ’ όνομα θετικές διατάξεις της ακυρώνονται από άλλα άρθρα του ίδιου νόμου-εκτρώματος».

«Καρφί» προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουτσούμπας έριξε και με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΚΚΕ. Οπως επισήμανε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες το κόμμα κατάφερε εν μέσω πανδημίας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, να πραγματοποιήσει για πέντε μήνες μια ζωντανή συζήτηση στις οργανώσεις και στην ΚΝΕ. «Και όλα αυτά την ώρα που άλλα κόμματα, με άλλοθι την πανδημία, αναβάλλουν συνέδρια, συνδιασκέψεις, για να κρύψουν τη γύμνια της εσωκομματικής τους ζωής, τη λειτουργία τους ως κόμματα αρχηγικά, και ας κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη δημοκρατία και ας ρίχνουν τόνους λάσπης στο ΚΚΕ».

Ειδική αναφορά έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη «ένα μεγάλο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη μοιρασιά για τον πλούτο της περιοχής», συμπληρώνοντας πως «η ελληνική αστική τάξη, μπλεγμένη μέχρι τον λαιμό σε αυτό το παζάρι, διεκδικεί αναβαθμισμένη συμμετοχή στη λεία, με περισσότερες απαιτήσεις, ακόμα και σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Στόχος του ΚΚΕ μέσω του συνεδρίου του είναι να επικαιροποιήσει τις θέσεις του, τη στρατηγική του, τις διεθνείς σχέσεις του σε ένα εντελώς νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. «Το ΚΚΕ έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά έχει και την ατσάλινη θέληση των κομμουνιστών να προχωρήσει παραπέρα στην απαραίτητη ιδεολογική – θεωρητική ανάπτυξη όλων των μελών, των καθοδηγητικών οργάνων του και στελεχών του, των κομματικών ομάδων στο κίνημα, της ΚΝΕ, ως απαραίτητο όρο και προϋπόθεση για να τεθούμε επικεφαλής της πάλης, σε συνθήκες επίσης επιδείνωσης του συσχετισμού της ταξικής πάλης, αλλά και απότομης ανόδου της λαϊκής πάλης», επισήμανε o κ. Κουτσούμπας λίγο πριν από το κλείσιμο της ομιλίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή