Αντιφατικά μηνύματα για τον κορωνοϊό

Αντιφατικά μηνύματα για τον κορωνοϊό

Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δ», ενώ τα μέτρα χαλαρώνουν.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας από την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα», δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας που τη συνοδεύει, αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ήδη από χθες, με την απόφαση για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, και περισσότερο από τη Δευτέρα, που αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Συνολικά στη χώρα έχουν ιχνηλατηθεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» (ινδική) του κορωνοϊού, κάτι το οποίο ήταν νομοτελειακά αναμενόμενο να συμβεί, καθώς η εν λόγω μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι από τα 18 κρούσματα της μετάλλαξης, που ανακοινώθηκαν χθες, τα 15 εντοπίζονται στην Κρήτη (τα άλλα στον Δυτικό Τομέα Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε πύλη εισόδου της χώρας), διεξήχθη ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, των υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχων της Κρήτης.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε σαφές ότι υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης και διαρκής ιχνηλάτηση για τη «Δέλτα», κάτι που ο εμβολιασμός έχει καταστήσει πιο εύκολο. Η βαρύτητα θα δοθεί το προσεχές διάστημα στην προσπάθεια να προωθηθεί το μήνυμα αναγκαιότητας των εμβολιασμών, ώστε να συνεχισθεί ομαλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού. Αλλωστε οι ειδικοί επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι ενόψει ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

«Η μετάλλαξη “Δέλτα” του νέου κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό», είχε προαναγγείλει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος

Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, εξακολουθεί να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, βάσει της οποίας ξεκίνησε η χαλάρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, σε 428 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού που ανιχνεύθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Βάσει των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Εξ αυτών, τα 252 ανιχνεύθηκαν στην Αττική (Αν. Αττική 28, Βόρειος Τομέας 34, Δυτική Αττική 7, Δυτικός Τομέας Αθηνών 33, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 97, Νήσων 2, Νότιος Τομέας Αθηνών 23, Πειραιώς 28) και τα 36 στη Θεσσαλονίκη. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 έφτασαν τους 15, με το 95,2% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 256 συμπολίτες μας, εκ των οποίων 65,2% άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65, αν και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 59 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει «κατέβει» στα 43 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή