Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» Μητσοτάκη σε πρόσθετους περιορισμούς

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» Μητσοτάκη σε πρόσθετους περιορισμούς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ζήτημα της πανδημίας και των συνεπειών –επιδημιολογικών και άλλων– του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» του νέου κορωνοϊού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., χθες το μεσημέρι.

Στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε η Ελλάδα από τη Γερμανία (συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία) για τη χαλαρή πολιτική εισόδου που έχει υιοθετήσει απέναντι σε αφίξεις από μη ευρωπαϊκές χώρες όπου η νέα μετάλλαξη καλπάζει, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη σε ολόκληρη την Ευρώπη». Πρόσθεσε όμως: «Προσωπική μου εκτίμηση –την οποία συμμερίζεται, πιστεύω, και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη. Μία απάντηση υπάρχει στο ζήτημα των μεταλλάξεων –και συγκεκριμένα της μετάλλαξης “Δέλτα”–, και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών».

«Υπερβολές»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημοσιογραφικές υπερβολές» τις αναφορές περί κριτικής της καγκελαρίου στην Ελλάδα σχετικά με την αποδοχή του εμβολίου Sputnik, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε σχετική αναφορά. Ο πρωθυπουργός επέμεινε, παράλληλα, ότι «δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ενόψει καλοκαιριού για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη “Δέλτα”», ούτε σε τρίτες χώρες, ούτε –ακόμα περισσότερο– στο εσωτερικό της Ενωσης.

Ικανοποίηση

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα συμπεράσματα «ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις». Οσον αφορά τη συνεργασία με την Αγκυρα στο προσφυγικό, υπογράμμισε την υποστήριξη στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο, υπό «δύο βασικές προϋποθέσεις»: τη μη εργαλειοποίηση του ζητήματος για πολιτικούς λόγους και την ένδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία, μεταξύ άλλων με την αποδοχή της επιστροφής των 1.450 μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Ειδικότερα, σχετικά με το Κυπριακό ανέφερε ότι «έχουμε επαναλάβει σε όλους τους τόνους και στην Τουρκία και στους Τουρκοκυπρίους» ότι δεν νοείται λύση δύο κρατών. Αυτή η γραμμή «αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα και αποτελεί και την πάγια θέση, όπως επαναδιατυπώθηκε και στη συζήτηση που είχαμε χθες (σ.σ. την Πέμπτη), με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών». Για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ είπε ότι «διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου… για κανένα δίλεπτο» και «του επανέλαβα την πάγια θέση μας ότι με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ήταν η δική του επιμονή και αυτή του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι που οδήγησε σε πιο στιβαρά συμπεράσματα σχετικά με τη Λιβύη. Ως αποτέλεσμα, «το Συμβούλιο με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους». Επιπλέον, η Ε.Ε. απαιτεί να αποχωρήσουν «χωρίς καθυστέρηση όλες οι ξένες δυνάμεις αλλά και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη».

Τέλος, σχετικά με την εκταμίευση των πρώτων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (προχρηματοδότηση 13%) των πόρων που θα λάβει η Ελλάδα από το Recovery and Resilience Facility, ο κ. Μητσοτάκης την τοποθέτησε «στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου». Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν, ακόμα και αρκετά πρόσφατα, είχαν μιλήσει για εκταμιεύσεις ακόμα και πριν από το τέλος Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή