ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Στις 12:00 η παρουσίαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους υπουργούς – Οι επιλογές που εξετάζονται

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Στις 12:00 η παρουσίαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους υπουργούς – Οι επιλογές που εξετάζονται

Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα δώσει ένα γενικό πλαίσιο, καθώς η εξειδίκευση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Επτά αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία

Άρση μέτρων: Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Τα νέα βήματα ελευθερίας

Μεταξύ των προνομίων ή διευκολύνσεων που εξετάζονται είναι και η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες χώρων μαζικής αναψυχής ή εκδηλώσεων (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις) να επιλέγουν οι ίδιοι εάν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως.

Εφόσον οι ιδιοκτήτες επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid-free τότε θα τους επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς πρόσθετα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη δεν αποκλείεται δε να διεξάγεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου και την οποία θα μπορεί να «κατεβάζει» και στο κινητό του. 

Από την άλλη πλευρά, εάν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα βάζουν εντός του κλειστού χώρου που διαθέτουν μόνο τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. 

Από τις προβλέψεις θα εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου και δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη αλλά θα συνεχίσουν να τηρούνται οι ισχύουσες προβλέψεις για τους κλειστούς χώρους, ή η όποια τροποποίησή τους στο μέλλον. 

Υπενθυμίζεται πως τα κίνητρα ήδη ισχύουν, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει το εμβόλιο απαλλάσσονται από το self test, από την καραντίνα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ και η μετακίνηση στα νησιά γίνεται ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο εξετάζεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια μία ή δύο φορές την εβδομάδα rapid test. Τέλος, ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται και αφορά κυρίως τους νέους είναι κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ η διενέργεια κάποιου είδους λοταρίας ή «δώρου» που θα αφορά τους νέους. Ακόμα ένα κίνητρο που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί είναι η προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Αρχής γενομένης από τα εισιτήρια διαρκείας. Η γενική φιλοσοφία πάντως είναι πως οι εμβολιασμένοι θα έχουν πολύ ευκολότερη ζωή από τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι δεν θα αποκλείονται από δραστηριότητες, αλλά θα τις κάνουν με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.