Επαφές Δένδια στη Ρώμη για το μέλλον της Συρίας

Επαφές Δένδια στη Ρώμη για το μέλλον της Συρίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή διπλωματική συζήτηση για τη Συρία για πρώτη φορά μετά το 2015 αντιμετωπίζεται από την Αθήνα η συμμετοχή του Νίκου Δένδια στην υπουργική συνάντηση της παγκόσμιας συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη χθες υπό την από κοινού προεδρία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιταλίας, Τόνι Μπλίνκεν και Λουίτζι ντι Μάιο. 

Η επιστροφή της Ελλάδας στο συγκεκριμένο φόρουμ για το μέλλον της Συρίας έγινε, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, και με την ενεργό ενθάρρυνση και υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιταλία ο Καναδάς, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία και εκπρόσωποι οργανισμών – συγκεκριμένα του Αραβικού Συνδέσμου, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή επιστολή του να ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στη Συρία ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν, κάτι που έγινε δεκτό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ορίσει ως ειδική απεσταλμένη για τη Συρία την πρέσβη Τασία Αθανασίου, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει τοποθετηθεί επιτετραμμένος στη Δαμασκό, ο οποίος ωστόσο εδρεύει στη Βηρυτό, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει δώσει τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια.

Συνεισφορά

Εντός της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ομάδα εργασίας της παγκόσμιας συμμαχίας για τη σταθεροποίηση των εδαφών που ανακτήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Και αναφέρθηκε, σχετικά, στις πρωτοβουλίες της Αθήνας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά το πέρας της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις αιτιάσεις τις οποίες παρουσίασε ο επίσης παρών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έθεσε ζήτημα Κούρδων της Συρίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα η Αγκυρα είχε ζητήσει εξαίρεση των Τούρκων στρατιωτικών από τη λίστα των δυνάμεων που πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη. «Στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα. Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι», είπε επ’ αυτού ο κ. Δένδιας.

Διπλωματικές πηγές παρέπεμπαν, επίσης, στις πρόσφατες αποφάσεις επιβολής κυρώσεων από τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών σε τρία άτομα και μια επιχείρηση με έδρα την Τουρκία, που συντόνιζαν την προώθηση βοήθειας προς το Ισλαμικό Κράτος. Ενώ σημείωναν και το απόσπασμα της έκθεσης του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο σημείωνε ότι το Ισλαμικό Κράτος κάνει χρήση βάσεων στήριξης στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει χρήματα, ιδιαίτερα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή