Υπόθεση Novartis: Εξέταση χωρίς «κουκούλες» προτείνει η εισαγγελέας

Υπόθεση Novartis: Εξέταση χωρίς «κουκούλες» προτείνει η εισαγγελέας

Σημαντική πρόταση για αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων στο Δικαστικό Συμβούλιο - Πού στηρίζει την πρόταση της η εισαγγελέας Θεοδώρου.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς στην υπόθεση της Novartis, χωρίς «κουκούλες», ενώπιος ενωπίω με την ανακρίτρια, υπέβαλε η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, που έχει κληρωθεί από τη Βουλή για τις ανακρίσεις με ερευνώμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους.

Η εισαγγελική πρόταση, 46 σελίδων, αναφέρει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» που κατήγγειλαν τους πολιτικούς δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι σε καθεστώς προστασίας παρά μόνον για την κύρια υπόθεση (σκάνδαλο Novartis).

Αντίθετα στην υπόθεση που έφθασε από την Ολομέλεια της Βουλής στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, οι μάρτυρες αυτοί πρέπει να εξεταστούν κανονικά, διότι η προστασία τους δεν μπορεί να επεκτείνεται σε κάθε υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Nα βγούν οι κουκούλες ζητούν έξι πολιτικά πρόσωπα

Όπως υποστηρίζει η εισαγγελέας, οι δύο αυτές δικογραφίες (υπόθεση Novartis) και «σκευωρία με ενοχοποίηση πολιτικών που εξετάζεται τώρα στον Άρειο Πάγο δεν έχουν μεταξύ τους καμία συνάφεια, νομική η ουσιαστική».

Αναφέρει μάλιστα η εισαγγελέας, ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».

«Καθίσταται πρόδηλο, τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση, ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Και συνεχίζει η εισαγγελέας, «δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Σε άλλο σημείο της πρότασης της η κυρία Θεοδώρου επισημαίνει ότι «σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την «ανθρωποφαγία». Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

Σημαντικό είναι, ότι κατά την κρίση της Εισαγγελέως, οι δύο αυτοί προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες ούτε στην κύρια υπόθεση της Novartis για τους εξής λόγους:

διότι δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες, 

ούτε πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού η αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, 

επίσης ότι οι εν λόγω μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος και δεν μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς και ως εκ τούτου, σημειώνεται στην πρόταση, «τόσο αυτοί που ζητούσαν να τεθούν υπό προστασία όσο και η Εισαγγελέας Διαφθοράς θα έπρεπε να αιτιολογούν σε ποιά στοιχεία θεμελιώνουν τον κίνδυνο των μαρτύρων, όπως π.χ διότι οι καταγγελλόμενοι είναι κακοποιοί, έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις βίας η είναι μέλη εγκληματικής η τρομοκρατικής οργάνωσης. Όμως επειδή δεν μπορούσαν να επικαλεστούν κάτι από όλα αυτά, γιατί οι καταγγελλόμενοι ήταν πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, διοικητής Τράπεζας Ελλάδος) ανέγραψαν, οι αιτούντες μάρτυρες να τεθούν υπό προστασία και οι εισαγγελείς ανέφεραν μόνον τα στοιχεία του νομού (δεν έγινε καμία αξιολόγηση)».

Αν πρόταση της κυρίας Θεοδώρου γίνει δεκτή η ανάκριση για τον πρώην υπουργό θα έχει ανατροπές και εκπλήξεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση που καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας τότε αναμένεται να επαναλάβουν όσα ήδη έχουν καταθέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή