Απεβίωσε ο διπλωμάτης Αδαμ. Βασιλάκης

Απεβίωσε ο διπλωμάτης Αδαμ. Βασιλάκης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε ο πρέσβης ε.τ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος στη μακρά καριέρα του είχε, μεταξύ άλλων, χειριστεί το σκέλος των διπλωματικών διαπραγματεύσεων για την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια και ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη.

Γεννημένος στη Χίο το 1942, ο Βασιλάκης εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία το 1972 και πέρασε από διάφορες διευθύνσεις εντός του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Το 1975 διορίστηκε τρίτος γραμματέας στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα και το 1977 τοποθετήθηκε στο πρώτο τμήμα πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ως προϊστάμενος τμήματος για την ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη.

Διετέλεσε γενικός πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος (1991-94) στον ΟΗΕ και εν συνεχεία μόνιμος αντιπρόσωπος (2002-2007). Από το 2007 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί για την απώλεια «ενός εξαίρετου διπλωμάτη που τίμησε την πατρίδα και απετέλεσε υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν». Από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, την υπηρεσία και τους συναδέλφους του εκφράστηκαν εξάλλου θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή